Onderzoek Antroposofische Gezondheidszorg

Hooikoortsonderzoek 2017

In mei 2017 starten wij voor het vierde achtereenvolgende jaar een onderzoek naar een natuurlijk geneesmiddel tegen hooikoorts. Hiervoor zijn wij op zoek naar 75 deelnemers met hooikoorts.

Lector Erik Baars en onderzoeker Eefje Belt vertellen in een radio-interview bij Unity FM waarom er deelnemers worden gezocht en hoe deelname in zijn werk gaat.

Wie zoeken wij?

Wil je graag van je hooikoortsklachten af en

  • je bent tussen de 18 - 60 jaar oud;
  • je bent woonachtig in de regio Leiden, Utrecht, Den Haag of Rotterdam;
  • je hebt minimaal 2 jaar last van hooikoorts;
  • je gebruikt geneesmiddelen tegen hooikoortsklachten;
  • je bent vanaf begin mei 2017, 8 - 11 weken beschikbaar?

 

Wat gaan we onderzoeken?

Hooikoorts is een veelvoorkomende aandoening waar patiƫnten vaak antihistaminica voor gebruiken. Uit ervaring (en uit klinisch- en laboratoriumonderzoek) blijkt dat natuurlijke geneesmiddelen de hooikoortsklachten kunnen verminderen. Er zijn bovendien aanwijzingen dat deze middelen het immuunsysteem positief en (blijvend) kunnen veranderen. Hierdoor bestaat de kans dat de hooikoortsklachten verminderen of zelfs geheel verdwijnen. Om de effectiviteit van deze middelen vast te stellen is wetenschappelijk onderzoek nodig.

Wat houdt deelname in?

  • Twee keer per week een injectie met het geneesmiddel of een placebo gedurende 6 - 8 weken (afhankelijk van de pollensterkte). Deze injecties worden door een verpleegkundige toegediend tijdens een inloopspreekuur bij de hogeschool, bij jou thuis of op je werk.
  • Het dagelijks bijhouden van de ernst van de hooikoortsklachten via een online vragenlijst vanaf begin mei.
  • Uitgebreide informatie en een intakegesprek voorafgaand aan het onderzoek.

Wat levert deelname je op?

Minder of zelfs helemaal geen last meer hebben van hooikoortsklachten, is de grootste winst die kan worden behaald met deelname aan het onderzoek.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer informatie over het Hooikoortsonderzoek? Neem dan contact op met het lectoraat via  onderzoek.ag@hsleiden.nl.