Hogeschool Leiden

Antibioticaresistentie en complementaire gezondheidszorg

"Een vraag vanuit de Universiteit van Kopenhagen en de cijfers over antibioticaresistente triggerden mij om verder onderzoek te doen", aldus Erik Baars.

Van onze onderzoeker Erik Baars

Enkele jaren geleden nodigde de Universiteit van Kopenhagen mij uit om een lezing te geven over welke mogelijkheden er vanuit de complementaire of integratieve gezondheidszorg zijn omtrent de behandeling van infectieziekten. De reden van deze vraag was de wereldwijd toenemende resistentie tegen antibiotica.

Cijfers over antibioticaresistentie zorgwekkend

De cijfers over antibioticaresistentie laten een dramatisch beeld zien. Zo worden er jaarlijks in  Amerika minimaal twee miljoen mensen met resistente bacteriën geïnfecteerd, overlijden er jaarlijks in de EU 25.000 mensen aan infecties met resistente bacteriën en zijn de Europese kosten door extra zorg en verminderd kunnen werken naar schatting 1,5 miljard euro. De huidige schattingen zijn, dat bij ongewijzigd beleid, in 2050 wereldwijd meer dan 10 miljoen mensen hieraan zullen overlijden en de kosten oplopen tot 100 triljoen dollar per jaar.

Groot internationaal onderzoek

In dit kader heb ik verschillende projecten gestart op het Louis Bolk Instituut en bij het lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg. Er loopt nu een groot internationaal onderzoek waarin de stand van zaken van de bijdrage van de complementaire zorg (preventie en therapieën) op een rijtje wordt gezet, wetenschappelijk gepubliceerd zal worden en de basis zal gaan vormen voor een 3-5 jarig medisch en sociaal-economisch onderzoeksprogramma. Verder lopen er onderzoeken met andere lectoraten (o.a. lectoraat Biodiversiteit van Barbara Gravendeel) om de werking van natuurlijke middelen te optimaliseren, in het laboratorium te testen op veiligheid en werkzaamheid en daarna de middelen in klinisch onderzoek te testen. Interessant hierbij is dat we hierbij niet alleen kijken naar de bacterieremmende of bacteriedodende effecten (‘fighting-disease’), maar ook naar effecten op het bevorderen en/of ondersteunen van de fysiologische reactie van het organisme bij een infectie (‘health promotion’).

Eerste publicatie en presentatie

Vorig jaar verscheen de eerste publicatie over hoe complementaire zorg kan bijdragen aan de problematiek met antibioticaresistentie. Op 9 juni 2016 zal een overzicht over de stand van zaken gepresenteerd worden tijdens het International Congress for Integrative Health and Medicine in Stuttgart.

Meer onderzoek

Benieuwd welke onderzoeken het lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg nog meer doet? Lees onze   lopende en   afgeronde projecten en lees wat we in  voorbereiding hebben op onze   website.