Toeschouwers luisteren naar

Congres 'bijdrage van AG aan de ontwikkeling van Integrative Medicine'

Levendig en uniek wetenschappelijk congres met Nederlandse èn buitenlandse sprekers uit zowel de reguliere gezondheidszorg, AG als IM.

Toenemende interesse

De sprekers Henk Smid (ZonMw), Dr Hans Kerkkamp (Atrium Ziekenhuis) en Prof. Yvo Smulders (VUMC) toonden de toenemende interesse en openheid voor IM. Er ontstond hierbij een interessante discussie over paradigma's en de openheid voor andere zienswijzen en theorieën. Onderzoeksresultaten serieus nemen is van belang voor verdere acceptatie en ontwikkeling van IM, ook als deze resultaten negatief uitvallen. Dr. Erik Baars demonstreerde dat er in de samenleving, wetenschap en gezondheidszorg een algemene verschuiving gaande is richting health promotion, individu georiënteerd werken, eigen regie en een meer systeembenadering. Deze verschuiving sluit naadloos aan bij de ontwikkeling van IM.

Wetenschappelijk onderzoek

Prof. Claudia Witt (Universiteit Zürich) demonstreerde nieuw wetenschappelijke werk over hoe conventionele en complementaire gezondheidszorg culturen professioneel kunnen samengaan. Prof. Benno Brinkhaus (Charité, Berlijn) presenteerde een overzicht van de resultaten van het internationale Europese Cambrella project, de routekaart voor Europees CAM onderzoek.

Antroposofische Gezondheidszorg levert bijdrage aan ontwikkeling

Prof. Peter Heusser (Universiteit Witten-Herdecke) en Dr. Gunver Kienle (IFAEMM) lieten zien dat AG zowel theoretisch als qua wetenschappelijke bewijsvoering een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van IM kan leveren.

Workshops

Aansluitend aan de plenaire sessies, volgden de 126 deelnemers verschillende workshops, waarin dieper in gegaan werd op de wetenschap en de praktijk van AG en IM. Het Improflow Ensemble sloot het congres muzikaal af.

Het congres in woord en beeld

Meer informatie over programma, achtergronden en sprekers van het congres vindt u in het  programmaboekje ( pdf, 2.51 MB ).
Dit artikel is afkomstig uit de nieuwsbrief van het lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg, september 2014.