Eefje Belt-van Zoen

Hogeschool Leiden

Eefje Belt-van Zoen doet naast haar baan als programmaleider bij de Master Advanced Nursing Practice van Hogeschool Leiden (promotie)onderzoek bij het lectoraat AG naar het effect van twee eHealth applicaties (een koortsapp voor kinderen en een natuurlijke middelen app) op antibioticagebruik bij bovenste luchtweginfecties in de huisartspraktijk.

Van huis uit is zij fysiotherapeut, daarnaast gezondheidswetenschapper en al ruim toen jaar docent/onderzoeker in het hoger onderwijs. Voor haar onderzoek heeft zij al een aantal voorbereidende literatuurstudies gedaan (en gepubliceerd) en beide apps zijn inmiddels zo goed als klaar voor gebruik. Medio januari 2022 hoopt zij te starten met het praktijkgedeelte van het onderzoek: focusgroepen met alle eindgebruikers van de apps (huisartsen, apothekers en patiƫnten) gericht op de bruikbaarheid. Daarna volgt als het goed is in de loop van 2023 een experimentele studie (RCT) in verschillende huisartspraktijken om het effect van de apps te testen.

Met dit onderzoek hopen we een bijdrage te leveren aan vermindering van antibioticaresistente, een wereldwijd probleem waar we in een groot onderzoeksnetwerk samen met andere Europese landen aan werken.