Hogeschool Leiden

2020: 100 jaar Antroposofische Gezondheidszorg

Om verdere verspreiding van het coronavirus en de ziekte Covid-19 te beperken, volgt de organisatie van 100 jaar AG de aanwijzingen en maatregelen van de overheid. 

In 2020 bestaat de antroposofische gezondheidszorg (AG) 100 jaar! Deze verjaardag willen we vieren met diverse evenementen en door zorgprofessionals, patiënten en geïnteresseerden kennis te laten maken met de antroposofische gezondheidszorg.  

Verleden

In 1920 werd de eerste cursus over antroposofische gezondheidszorg voor artsen gehouden en gingen de eerste antroposofische zorgpraktijken van start. 

Heden

Inmiddels is er een wereldwijde antroposofisch-medische beweging met artsenpraktijken, opleidingen, therapeutica en klinieken. Met name ook in landen en gebieden zoals Brazilië, India en Oost-Azië vind je deze veel terug.

Toekomst

In 2020 wordt overal in de inmiddels wereldwijde antroposofisch-medische wereld het 100-jarig bestaan gevierd. Dit doen we niet alleen door te vieren wat in het verleden bereikt is, maar vooral ook door ons te richten op onze ambities in de toekomst. De antroposofische gezondheidszorg kan sterk bijdragen aan actuele gezondheidsvraagstukken zoals: 

  • Zorg tijdens zwangerschap en geboorte en zorg voor het kleine kind (CARE 1) 
  • Behandeling en preventie van infectieziektes en voorkomen van antibioticaresistentie, bijvoorbeeld bij bovenste luchtweginfecties, oorontstekingen en urineweginfecties (CARE 2) 
  • Behandeling en begeleiding bij angst, trauma en depressie (CARE 3) 
  • In de oncologie (CARE 4) 
  • In de palliatieve zorg (CARE 5) 

Meer informatie over CARE

De doelgroep van onze 100-jarige viering bestaat niet alleen uit artsen, verpleegkundigen en therapeuten, maar ook patiënten en andere geïnteresseerden.

Evenementen en activiteiten

Veel van de activiteiten zijn vanwege het Coronavirus uitgesteld. Een nieuwe datum volgt later. 

 

Organiseer jij mee voor 100 jaar AG?

Organiseer je zelf een evenement of activiteit? Geef jouw activiteit aan ons door. Dan nemen we je op in het activiteitenoverzicht.