Analyse van pesticiden in oppervlaktewater
In de intensieve landbouw wordt op grote schaal gebruikt gemaakt van pesticiden. Het wordt steeds duidelijker dat dit een grote negatieve invloed heeft op de biodiversiteit. Het is echter nog niet voldoende duidelijk of libellen lijden onder pesticidegebruik. De Vlinderstichting heeft door vrijwilligers op allerlei plaatsen in Nederland de libellenbiodiversiteit gemonitord en watermonsters laten verzamelen.
Contact
Leids Centre for Applied Bioscience
Ons doel
Door het meten van pesticiden in deze watermonsters kunnen we inzicht krijgen in de invloed ervan op de libellenbiodiversiteit. Hiertoe zullen we een LC-MS methode ontwikkelen die de meest voorkomende pesticiden in één run kan meten. Een grote uitdaging hierbij is het grote volume van monsters, wat opslag bemoeilijkt en monstervoorbewerking tijdrovend maakt.
Resultaten
In dit project is een kwantitatieve LC-QQQ-MS methode ontwikkeld voor het bepalen van vijf neonicotinoïden in oppervlaktewater na vaste-fase extractie (SPE). Met de ontwikkelde methode kunnen de stoffen thiamethoxam, clothianidine, imidacloprid, acetamiprid en thiacloprid gemeten worden met een detectiegrens van ongeveer 10 ng/L (inclusief een concentratiestap van 1:1000 tijdens de monstervoorbewerking).
Dit is vergelijkbaar met de JG-MKN voor imidacloprid en thiacloprid. Voor de andere stoffen is de normwaarde niet bekend.
De methode maakt gebruik van 100 mL oppervlaktewater. Hoewel de methode succesvol toegepast is op de circa 50 monsters verkregen door de vlinderstichting wordt in het vervolg aangeraden om interne standaarden te gebruiken. Dit zal de spreiding en gevoeligheid verder verbeteren.
Technieken
- LC-QQQ-MS
- SPE
Projectinformatie
Type project
Samenwerking met Vlinderstichting
Looptijd
01-03-2019 t/m 30-06-2021
Status
Afgerond
Onderzoeksgroep(en)
Metabolomics
Projectleiding
Peter Lindenburg (MB)
Docentonderzoeker(s)
Andre van Roon (CH)
Analist(en)
Nanda Koopman
Student(en)
1 student CH 4e jaars
Partner(s)
Vlinderstichting |