Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Analyse van pesticiden in oppervlaktewater

In de intensieve landbouw wordt op grote schaal gebruikt gemaakt van pesticiden. Het wordt steeds duidelijker dat dit een grote negatieve invloed heeft op de biodiversiteit. Het is echter nog niet voldoende duidelijk of libellen lijden onder pesticidegebruik. De Vlinderstichting heeft door vrijwilligers op allerlei plaatsen in Nederland de libellenbiodiversiteit gemonitord en watermonsters laten verzamelen.

Contact

Leids Centre for Applied Bioscience

Docent Marijn Knip (r) samen met een student op een lab van Hogeschool Leiden. (foto: Patrice Börger)

Ons doel

Door het meten van pesticiden in deze watermonsters kunnen we inzicht krijgen in de invloed ervan op de libellenbiodiversiteit. Hiertoe zullen we een LC-MS methode ontwikkelen die de meest voorkomende pesticiden in één run kan meten. Een grote uitdaging hierbij is het grote volume van monsters, wat opslag bemoeilijkt en monstervoorbewerking tijdrovend maakt.

Resultaten

In dit project is een kwantitatieve LC-QQQ-MS methode ontwikkeld voor het bepalen van vijf neonicotinoiden in oppervlaktewater na vaste-fase extractie (SPE). Met de ontwikkelde methode kunnen de stoffen thiamethoxam, clothianidine, imidacloprid, acetamiprid en thiacloprid gemeten worden met een detectiegrens van ongeveer 10 ng/L (inclusief een concentratiestap van 1:1000 tijdens de monstervoorbewerking). 
Dit is vergelijkbaar met de JG-MKN voor imidacloprid en thiacloprid. Voor de andere stoffen is de normwaarde niet bekend. 
De methode maakt gebruik van 100 mL oppervlaktewater. Hoewel de methode succesvol toegepast is op de circa 50 monsters verkregen door de vlinderstichting wordt in het vervolg aangeraden om interne standaarden te gebruiken. Dit zal de spreiding en gevoeligheid verder verbeteren.  

Technieken

  • LC-QQQ-MS 
     
  • SPE

Projectinformatie

Type project

Samenwerking met Vlinderstichting 

Looptijd

01-03-2019 t/m 30-06-2021 

Status

Afgerond 

Onderzoeksgroep(en)

Metabolomics 

Projectleiding

Peter Lindenburg (MB) 

Docentonderzoeker(s)

Andre van Roon (CH) 

Analist(en)

Nanda Koopman 

Student(en)

1 student CH 4e jaars 

Partner(s)

Vlinderstichting 
close-up pipetjes in laboratorium