Next-GenMALDI-TOF onderzoek wint 2e prijs RAAK-award

Tweede plaats RAAK-award voor Lectoraat Innovatieve Moleculaire Diagnostiek

Technologie voor de sneldiagnostiek van infectieziekten in de prijzen

Het lectoraat Innovatieve Moleculaire Diagnostiek van Hogeschool Leiden heeft vandaag tijdens het SIA-congres de tweede plaats behaald bij de uitreiking van de RAAK-award. Lector Willem van Leeuwen werkt samen met BiosparQ aan de toepassing van een bij TNO en TU Delft ontwikkelde technologie voor de sneldiagnostiek van infectieziekten. De jury van de RAAK-award noemt de relevantie van het project overduidelijk. “Met een snellere diagnose kunnen patiënten eerder genezen worden en dalen de zorgkosten. Bovendien zorgt de nauwkeurige bepaling van antibiotica voor een doelmatige behandeling”, aldus de jury. 

Next-gen MALDI-tof

Ondanks een terughoudend beleid op het gebied van antibiotica in Nederland, wordt de resistentie van bacteriën een steeds groter probleem. Een snelle identificatie van microbiologische infecties draagt bij aan het gebruik van de juiste antibiotica. Van groot belang voor de patiënt en belangrijk in de strijd tegen resistentie. Lector Willem van Leeuwen en zijn lectoraat werken samen met het Leidse BioSparQ aan de toepassing van een bij TNO en TU Delft ontwikkelde technologie voor de sneldiagnostiek van infectieziekten, het zogenaamde Next-Gen MALDI-TOF platform. Hiermee kunnen infectieverwekkers direct uit de patiëntmonsters binnen enkele minuten worden geïdentificeerd. Dus zonder dagenlange kweek- en isolatiestappen. 

Intense samenwerking met studenten indrukwekkend

“De relevantie van dit project is overduidelijk”, aldus de jury van de RAAK-award. “Met een snellere diagnose kunnen patiënten eerder genezen worden en dalen de zorgkosten. Bovendien zorgt de nauwkeurige bepaling van antibiotica voor een doelmatige behandeling. Bij het onderzoek werken docenten en studenten samen in het lab. Ook bedrijven in het BioScience Park waar het lab van de hogeschool is gevestigd werken mee. Een innovatie die wereldwijd uniek is: direct uit een patiëntmonster kan de infectieverwerker geïdentificeerd worden. Studenten, ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en zorgverzekeraars zijn betrokken. Ook is een investeerder gevonden. De jury vindt zowel het onderzoek als de intense samenwerking met de studenten en het onderwijs en de opbouw van een robuust kennisnetwerk indrukwekkend. Dit onderzoek kan een grote impact op de gezondheidssector”, zo staat te lezen in het juryrapport. 

De RAAK-award

Bij praktijkgericht onderzoek van hogescholen werken lectoren op basis van vragen en problemen uit de praktijk. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers, samen met studenten, docenten én mensen uit de praktijk. Het doel: het verbeteren en vernieuwen van de beroepspraktijk en van het onderwijs om zo optimaal gebruik te maken van de beschikbare kennis. Hogescholen zijn de schakel tussen de praktijkvragen van bijvoorbeeld mkb en nieuwe kennis. Regieorgaan SIA wil dat een bredere doelgroep kennis maakt met het praktijkgericht onderzoek. Met die gedachte is in 2011 de RAAK-award in het leven geroepen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt op het SIA-congres aan het door de jury best beoordeelde RAAK-project. 

Lectoraat Innovatieve Moleculaire Diagnostiek

In het hart van het Leidse Bio Science Park staat het TOPlab van lectoraat Innovatieve Moleculaire Diagnostiek van Hogeschool Leiden. Een super modern moleculair lab waar studenten en docenten van Hogeschool Leiden, start-ups en professionals uit de regio werken aan onderzoek en innovatieve producten. Het intensieve contact met het werkveld verdiept en verrijkt het laboratoriumonderwijs van Hogeschool Leiden.