Hogeschool Leiden

Energie centraal tijdens Nacht van de Leraar

4 oktober 2019 - 'Onderwijs geeft energie!' Dat is het thema van de Nacht van de Leraar op 9 oktober aanstaande. Leraren uit het hele land - van primair onderwijs tot en met wetenschappelijk onderwijs- komen in Leiden bij elkaar om kennis uit te wisselen en inspiratie op te doen.

De Nacht van de Leraar is het sluitstuk van de Nationale Onderwijsweek en wordt georganiseerd door het Leiden Education Fieldlab (Het LEF). De Nacht vindt plaats bij mboRijnland aan de Breestraat in Leiden.

Drie programmalijnen

Drie programmalijnen staan deze avond centraal:

  1. Energie vanuit je hart De passie voor lesgeven en leren bij de docent en voor leren bij de leerling/student. 
  2. Energie vanuit verbinding Samenwerken binnen en tussen scholen voor het onderwijs en tussen leraar en leerling/student.
  3. Energie vanuit vernieuwing Innovaties en toekomstvisies in het onderwijs die bijdragen aan plezier bij zowel leerling/student als docent.

Groot aantal inspirerende sprekers

Binnen deze programmalijnen gaan deelnemers met elkaar in gesprek en laten zij zich inspireren door een groot aantal sprekers. Verdiep je bijvoorbeeld in mindful onderwijs of de voordelen van cijferloos toetsen, volg een zangworkshop of hoor van Naturalis hoe je onderzoeksactiviteiten kunt inzetten in de klas. 

Algemene programma

Tijd Onderdeel
16:30 - 18:00 uur Walking dinner
Schoolvoorbeelden: Leerlingen en studenten laten zien waar zíj enthousiast van worden! 
18:00 - 19:00 uur

Opening door de Nachtvoorzitters Katrien van de Gevel (rector Dalton Den Haag) en Paul Dirkse (wethouder Kennis, Onderwijs, Sport en Financiën gemeente Leiden). 

Vervolgens Inspirational Speaker: Pedro de Bruyckere (Universiteit Leiden, Arteveldehogeschool Gent): “Onderwijs is zoiets normaals geworden dat we vergeten zijn welke wonderen er dagelijks in de klas plaatsvinden”

19:15 - 21.30 uur De avond wordt afgesloten door Stadsdichter Onias. 

Bekijk het volledige programma

Organisatie en locatie

De organisatie is in handen van Het LEF. Een plek waar op tal van manieren wordt gewerkt aan professionalisering van het onderwijs. Het LEF en de Nacht van de Leraar is een samenwerking tussen meerdere organisaties.