Hogeschool Leiden

Over

Thema

Wat betekent Internationale Vrouwendag voor jou?

8 maart 2021 - Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Een dag waarop we wereldwijd stilstaan bij de rechten van vrouwen. Dit jaar is het thema ‘Invloed met impact. Op welke manier kunnen vrouwen op een positieve manier invloed uitoefenen?’

We vroegen het onze vrouwelijke studenten en collega's.

In theorie hebben vrouwen en mannen in Nederland dezelfde rechten, maar de praktijk blijkt weerbarstiger. Op veel gebieden worden zij nog steeds achtergesteld. Zo nemen veel minder vrouwen dan mannen deel aan de arbeidsmarkt, maar is het grootste deel van de zorgtaken wel voor hun rekening. De vrouwen die werken worden vaak onvoldoende beloond en/of verdienen minder dan hun mannelijke evenknie. En dan hebben we het nog niet eens over thema's als seksuele intimidatie, mishandeling of hardnekkige vooroordelen.

V.l.n.r. Gaya (student Chemie), Astrid Scholten (directeur faculteit Sociaal Werk & Toegepaste Psychologie) en Ellie van der Geest (directeur Faculteit Educatie)
V.l.n.r. Gaya, Astrid en Ellie

Wat vinden Gaya, Astrid en Ellie

Belangrijk en nodig dus zo'n Internationale Vrouwendag. Maar wat vinden onze vrouwelijke studenten en collega's hier eigenlijk van? Wat betekent het voor hen? En hoe zit het met die  ongelijkheid en vooroordelen? We vroegen het Gaya, Astrid en Ellie. 

Gaya | derdejaarsstudent Chemie

"Voor mij is het geen issue om vrouw te zijn binnen een ‘mannenopleiding’. Als je als vrouw scheikunde leuk vindt, dan moet je daar gewoon voor gaan. Toen ik deze studie koos dacht ik niet echt na over of het wel of niet een jongensstudie is. Er zijn genoeg vrouwelijke docenten en ook een aantal vrouwelijke studenten binnen de opleiding. Na de opleiding Chemie kan je zoveel kanten op. Je kan bijvoorbeeld de kwaliteitskant op, dus de kwaliteitsbewaking in het lab. Je hebt ook de farmaceutische kant waarbij je bijvoorbeeld in het ziekenhuis kan werken en urine of medicijnen kan analyseren. Je kan dan checken of de patiënt zijn medicijnen wel goed inneemt, maar je kan ook de medicijnen zelf analyseren of er wel voldoende werkzame stoffen inzitten. Die farmaceutische kant vind ik heel interessant. Na deze opleiding kan je ook bij het Nederlandse Forensische Instituut (NFI) sporen onderzoeken. Daar komen al die sporen van misdaden binnen en daar zou je bijvoorbeeld bloed kunnen onderzoeken. Dat wordt ook door een chemisch analist gedaan. Als er vrouwelijke studiekiezers zijn die denken dat het een mannenwereldje is: dat is echt niet zo. En als je nog twijfels hebt over of het wel echt wat voor jou is, bezoek dan een open dag en kom met studenten en docenten van de opleiding in contact. Dan krijg je ook een realistischer beeld van de opleiding. Die open dag heeft mij ook geholpen bij het maken van mijn studiekeuze."

Astrid Scholten | directeur faculteit Sociaal Werk & Toegepaste Psychologie

"Tja, dat is wel een gewetensvraag. Ik heb lang gezegd dat ik er eigenlijk niet zo veel mee heb. Ik dacht dat deze dag in Nederland niet meer zoveel aandacht hoefde te krijgen. Maar de werkelijkheid haalt me in. Ook nu weer, rondom de verkiezingen, hoor je dat vrouwelijke lijsttrekkers en andere politici veel bagger over zich heen krijgen. Belachelijk! En het glazen plafond is er gewoon, ook in de onderwijs- en zorgsector. Dus het wordt tijd dat ik mijn standpunt ga bijstellen. Binnen onze hogeschool werken gelukkig veel vrouwelijke lectoren, managers en directeuren. Dat is belangrijk als je kijkt naar onze populatie studenten en docenten: er studeren en werken bij ons relatief veel vrouwen. Maar in het bestuur zijn we wel een stapje teruggegaan. De verhouding was één man om één vrouw, maar is sinds anderhalf jaar weer helemaal man. Binnenkort wordt er een nieuwe voorzitter aangesteld. Hoe mooi zou het zijn als Nederland nu eindelijk eens een vrouwelijk premier krijgt en wij als Hogeschool Leiden een vrouwelijke voorzitter voor het College van Bestuur!"

Ellie van der Geest | directeur faculteit Educatie

"Er is steeds meer aandacht voor Internationale vrouwendag en dat is goed, maar ik zou het gendervraagstuk nog breder willen zien: het gaat om het streven naar meer diversiteit. Juist de mix van verschillende mensen, leidt tot een hoge kwaliteit van samenwerking. Zo geldt dat ook voor een mix van mannen en vrouwen. In het hoger management hebben we nog steeds meer vrouwen nodig. Dat geldt ook voor onze eigen hogeschool. Er zou met extra aandacht gekeken moeten worden naar vrouwelijke kandidaten die solliciteren voor de functie die beschikbaar komt in het College van Bestuur. Kijken we echter naar leerkrachten in het basisonderwijs, dan willen we daar juist weer meer mannen erbij. Maar uiteindelijk gaat het om diversiteit van meer kwaliteiten dan alleen die van gender. Al moet je ergens beginnen."