student Mustafa op NPO1

Over

Thema

Dromen waarmaken dankzij Voorbereidend Jaar Leiden

24 januari 2020 - Op de Internationale Dag van het Onderwijs ging radiopresentator Jacob de Vries in gesprek met vluchteling-student Mustafa Ali en opleidingsmanager Educatie Jan Jaap Hubeek.

Een meeslepend verhaal over oorlog, vluchten én je dromen waarmaken.

Wat als je Arabische literatuur studeert en leraar wil worden en je ineens alles achter je moet laten, omdat het land waar je woont je geen toekomst kan bieden? Het overkwam Mustafa Ali. Hij had één droom: leraar worden. In 2015 moest hij noodgedwongen stoppen met zijn studie Arabische literatuur en Syrië ontvluchten vanwege de oorlog. Samen met zijn broer vluchtte hij via Turkije en Griekenland naar Nederland: te voet, met de auto en uiteindelijk met een rubberboot. Alles met gevaar voor eigen leven.

Een nieuw begin

Aangekomen in Nederland hoort Mustafa over het Voorbereidend Jaar Leiden (VJL), een initiatief van Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden. Hij houdt vast aan zijn droom: leraar worden. Aangemoedigd door Hildegard Wijdeveld, coördinator van het VJL, en een team van enthousiaste docenten volgt Mustafa samen met 27 andere vluchteling-studenten het voorbereidend jaar. “Het verhaal van Mustafa geeft de volle betekenis weer van dit onderwijsprogramma. Mensen die alles achter hebben moeten laten om te ontsnappen aan de oorlog, kunnen zo toch hun dromen waarmaken. Daar doen we het voor”, aldus Wijdeveld.

Leraar worden!

Na het afronden van het VJL wil Mustafa straks verder met de Pabo aan Hogeschool Leiden. Gedurende dit studiejaar volgt Mustafa al gastlessen. Zo mag hij alvast meelopen met de Pabo-Sportklas. Jan Jaap Hubeek, opleidingsmanager Educatie én radiofanaat, benadrukt het belang van de instroom van leerkrachten zoals Mustafa in het onderwijs: “Vanwege de diversiteit die Nederland kent, is het belangrijk dat we dit ook terugzien op de scholen. Mustafa kan deze bijdrage leveren. Het is belangrijk dat het onderwijs studenten zoals Mustafa goed ontvangt. Daarom zitten we hier ook vanavond.”

En Mustafa? Die gaat verder met het waarmaken van zijn droom: leraar worden! 

Over het Voorbereidend Jaar Leiden (VJL)

Het VJL bestaat nu vier jaar en begeleidt jaarlijks 25 tot 30 vluchteling-studenten. Dit gezamenlijke programma van Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden biedt een fulltime prebachelor, soms een premaster. Studenten krijgen Nederlands, Engels, exacte vakken, maar ook vakken op maat zoals juridische taal, moderne Europese geschiedenis, medische vaktaal of voorbereiding op de Pabo. De studenten bereiden zich in een jaar voor op toelatingsexamens of een selectieprocedure. Ze worden intellectueel en op niveau uitgedaagd, iets waar ze enorm blij mee zijn. Het biedt perspectief; het helpt ze een weg te vinden in hun nieuwe leven. Uit het recente studentvolgsysteem blijkt dat 38% van het VJL uitstroomt naar een wo-studie, 53% naar een hbo-opleiding, 9% naar een mbo of een baan. De studenten geven aan dat het VJL heel belangrijk is geweest; ze voelden zich gesteund en gestimuleerd het beste uit zichzelf te halen.

Meer informatie vind je op de pagina van het VJL