Hoofdgebouw Hogeschool Leiden

Over

Thema

Versoepelingen vooral voor komend studiejaar

25 juni 2021 - Tijdens de meest recente persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge hebben zij een aantal versoepelingen aangekondigd, die op 26 juni ingaan. Veel coronamaatregelen worden dan opgeheven, waaronder mondkapjesplicht.

We keren langzaam maar zeker terug naar een 'normale' situatie. Toch blijven bepaalde maatregelen (voor nu) van kracht. Ook voor de hogeschool. Met dit bericht gaan we in op de gevolgen die de versoepelingen heeft voor medewerkers en studenten van Hogeschool Leiden.

Flinke daling besmettingen en ziekenhuisopnames

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames is de afgelopen tijd flink gedaald en steeds meer Nederlanders zijn gevaccineerd. Als deze trend doorzet, kunnen we deze zomer afscheid nemen van veel beperkingen. Toch zal gedurende de laatste weken van dit studiejaar op en rond Hogeschool Leiden veel hetzelfde blijven.

  • Tot aan de zomervakantie blijven we anderhalve meter afstand houden.  
  • Mondkapjes zijn vanaf 26 juni niet langer verplicht, behalve op plekken waar de anderhalve metermaatregel niet gehandhaafd kan worden.  
  • Het onderwijs vindt in veel gevallen nog steeds online plaats en we werken in principe vanuit huis.  

Hiermee volgen we de afspraken die het kabinet tijdens de laatste persconferentie heeft aangekondigd. Daarnaast zou het onpraktisch zijn om bijvoorbeeld roosters nu nog aan te passen.

Snel- en zelftesten 

Uit onderzoek blijkt dat zowel studenten als medewerkers van Hogeschool Leiden gebruik maken van de snel- en zelftesten die sinds dit voorjaar beschikbaar zijn. Dit is natuurlijk goed nieuws. Desondanks willen we al onze medewerkers en studenten vragen om ook de komende weken gebruik te maken van de snel- en zelftesten. Op deze manier maken we de kans op nieuwe uitbraken namelijk zo klein mogelijk. De snel- en zelftesten kun je tot uiterlijk 30 juli zelf gratis online bestellen. Ze worden bij je thuis afgeleverd. 

Wil je voor het begin van het nieuwe studiejaar voldoende zelftesten in huis hebben, bestel deze dan op tijd. Deelname aan testen is en blijft vrijwillig. Test jezelf thuis vóór je naar de hogeschool gaat. En mocht de uitslag positief zijn: blijf thuis. Neem contact op met de GGD en maak een afspraak voor een reguliere test (deze zijn net weer een stukje betrouwbaarder). En kom niet naar de hogeschool voor je weer beter bent.

Studiejaar 2021-2022

Voor het komende studiejaar is de hogeschool op dit moment optimistisch. Als de huidige trend (daling aantal besmettingen, meer vaccinaties) doorzet, dan verwachten wij in september afscheid te kunnen nemen van de anderhalve metermaatregel. Fysiek onderwijs wordt weer de norm en we kunnen vaker naar onze werkplek. Overigens zal een deel van ons onderwijs online blijven plaatsvinden. De ervaringen van de coronatijd hebben ons namelijk geleerd dat online onderwijs in sommige gevallen beter werkt dan fysiek onderwijs. De opleidingen informeren studenten hier verder over. De hogeschool gaat tijdens de voorbereiding voor het nieuwe studiejaar dan ook uit van dit zogenoemde basisscenario.

Mocht tijdens de zomer toch blijken dat er afscheid wordt genomen van de anderhalve metermaatregel en/of andere versoepelingen niet mogelijk zijn, dan neemt de hogeschool tijdig de nodige maatregelen. Door de ervaringen van de afgelopen periode kan er namelijk snel geschakeld worden als het gaat om roosters en andere zaken. De hogeschool is dus goed op voorbereid op meerdere scenario’s. Ook in het najaar kan het zijn dat de overheid maatregelen neemt die van invloed zijn op de hogeschool.

Tot slot: blijf opletten

De vooruitzichten zijn op dit moment dus goed. Met de zomervakantie in het verschiet durven we weer na te denken over uitjes, feestjes en vakanties. En dat is begrijpelijk, want we hebben hier natuurlijk lang naar uitgekeken. Toch willen we iedereen vragen om ook de komende periode op te blijven letten. De maatregelen worden vanaf 26 juni weliswaar versoepeld, maar we zijn er nog niet. De kans op nieuwe uitbraken is en blijft aanwezig. Houd je dus aan de bestaande regels: houd afstand waar dit staat aangegeven, gebruik mondkapjes op de plekken waar dit staat aangegeven, was je handel regelmatig en test jezelf bij klachten. Zo zorgen we ervoor dat we het nieuwe studiejaar straks op een zo prettig mogelijke manier kunnen beginnen.