Opleiding tot verpleegkundige

Over

Thema

Nieuw model voor verpleegkundige werklast op de IC

15 oktober 2020 - Docent Charlotte Margadant van de Opleiding tot Verpleegkundige promoveerde eind september aan de Universiteit van Amsterdam met een proefschrift waarin zij een nieuw model presenteert.

Dat we verpleegkundigen herhaaldelijk een hart onder de riem steken mag duidelijk zijn. Het zorgpersoneel vervult een onmisbare rol en verpleegkundig personeel op de IC’s is niet weg te denken. Sinds de coronacrisis is dit nog duidelijker geworden dan dat het al was. 

In kranten en op radio, televisie en niet te vergeten sociale media gaat er geen dag voorbij zonder nieuws over de zorgsector. Van een overvolle IC en speciale corona-afdelingen tot items over overbelasting van veel zorgpersoneel.  

Proefschrift

De zorg staat meer dan ooit onder druk en verbeteringen op de werkvloer zijn dan ook zeer welkom. Docent Charlotte Margadant van de opleiding tot Verpleegkundige promoveerde eind september aan de Universiteit van Amsterdam met een proefschrift waarin zij een nieuw model presenteert. Dit kan worden ingezet op de Intensive Cares om de verpleegkundige werklast in kaart te brengen. Een onderzoek dat uiterst relevant is en een mooie bijdrage levert aan de verbeteringen in de zorg. 

Foto Charlotte Margadant

NOW

Charlotte ontwikkelde tijdens haar afstuderen promotie een geheel nieuw model om de werklast van verpleegkundigen op de IC in kaart te kunnen brengen. Reden hiervoor was dat de huidig gebruikte modellen verouderd zijn en zwakke punten kennen. Het nieuwe model heeft de naam NOW en staat voor Nurse Operation Workload. Het model bestaat uit een combinatie van verpleegkundige handelingen en zorgt voor een verlaging van de registratielast van de IC-verpleegkundigen. Om dit model optimaal te kunnen testen, is het van belang om het in te voeren op een IC.

Charlotte: ’’ Een betrouwbaar instrument voor de werklast is van groot belang. Hiermee kan worden vastgesteld hoe hoog de gemiddelde verpleegkundige capaciteit moet zijn over een jaar en specifiek voor elke ziekenhuisafdeling en verschillende categorieën patiënten. Deze informatie kan naderhand ook gebruikt worden om de verpleegkundige capaciteit te evalueren.’’

‘’Daarbij kan ook een nieuw referentiepunt worden ontwikkeld voor de grootte van de verpleegkundige capaciteit op de Intensive Care. Deze benchmark kan verwerkt worden in nationale richtlijnen die op dit moment de ratio patiënt per verpleegkundige gebruiken in plaats van de NOW, waarin de verschillen in werklast tussen verschillende soorten patiënten wordt meegenomen.''

Lees meer over het proefschrift