Bezig met een schoolopdracht

Over

Thema

Veel studiekiezers bij eerste Online Open Dag

24 april 2020 - Afgelopen zaterdag bezochten studiekiezers de eerste Online Open Dag van Hogeschool Leiden. Via Microsoft Teams namen zij plaats in een digitale klas en volgden zo webinars met PowerPoint-presentaties en video’s van onze opleidingen.

Opvallend was dat er geen enkele schroom bij studiekiezers was om vragen te stellen via de chat of na afloop van een presentatie aan docenten en studenten.

De voorbereidingen voor de Online Open Dag vonden plaats vanuit de huiskamer. En ook de chatsessies met studenten van de hogeschool waren vanuit huis. Het mooiste compliment voor de hogeschool: kunnen we de Online Open Dag niet standaard opnemen in onze voorlichting? Lein Labruijere, afdeling Marketing & Communicatie (M&C), over de voorbereidingen en het verloop van de dag.

Lein Labruijere

​Toen duidelijk werd dat een fysieke Open Dag niet mogelijk was zijn we opzoek gegaan naar online mogelijkheden. Elke dag leek wel een ontdekkingstocht waarbij verschillende mogelijkheden zijn besproken en onderzocht. Het is mooi om te zien dat iedereen vanuit zijn eigen expertise met veel enthousiasme zijn schouders eronder heeft gezet om dit voor elkaar te krijgen. De vragen en antwoorden uit de chatsessies zijn bewaard. Die leveren een schat aan informatie op die we kunnen benutten om onze studiekeuzepagina’s op onze website te verrijken met een rubriek veelgestelde vragen.

Lein Labruijere

Door de goede samenwerking met de dienst Informatievoorziening en Technologie (IVT) verliep de eerste Online Open Dag goed. Henk van den Bosch (IVT) kijkt ook met plezier terug op dit bijzondere event.

Om de kwaliteit van de presentaties te verbeteren is mijn advies oefenen. Het is belangrijk om ervaring op te doen om te kunnen werken met een nieuwe techniek. Op de dag zelf hebben we een controlekamer ingericht (Red Room) waar we samen met collega’s van M&C, ICTO-ers en IVT de voorlichtingssessies konden monitoren en waar nodig konden helpen.

Henk van den Bosch

Studente Lo Determann, tweedejaars Toegepaste Psychologie, organiseerde samen met studiegenoot Tamar Wackerlin een chatsessie voor studiezoekers. ​In plaats van de geplande 45 minuten, beantwoordde zij ruim vijf kwartier vragen van ongeveer 80 studiekiezers. Lo en Tamar lopen hun beroepsoriëntatie, onderdeel van jaar 2, en houden zich samen met een klein groepje bezig met Open Dagen, selectiedagen en intakes. Lo vertelt waarom ze dit graag wilde doen en hoe de chatsessie verliep. 

Lo Determann

Wij zijn er elke Open Dag bij en bezoeken ook Open Dagen van andere scholen om te kijken hoe ze het daar doen en daarvan te leren. Uiteindelijk leidt dit onder andere tot een adviesrapport voor de hogeschool. Er waren studiezoekers bij die liever wat meer de diepte in waren gegaan, maar onze tijd werd opgeslokt door basisvragen die meerdere keren werden gesteld. De volgende keer zou ik van de voren een presentatie opnemen en het vragenuurtje bewaren voor verdiepende vragen. Dit soort dingen nemen we natuurlijk mee in ons adviesrapport. Daarnaast zou ik me er nog wat meer in willen verdiepen, want ik heb hier persoonlijk veel mee. We hebben vooral ook veel positieve reacties en bedankjes gehad van mensen. Al met al was het een succes en ik vond het ontzettend leuk om te doen.

Lo Determann