Het water naast de hogeschool

Over

Thema

Studieverenigingen hebben een belangrijke rol

24 september 2020 - Voor eerste- maar ook voor ouderejaars zijn sociale contacten - niet alleen via het scherm maar ook live - juist nu belangrijk. Gezelligheids- en studieverenigingen lijken dan ook populairder dan ooit.

​Hoe zien zij hun rol? En hoe gaan zij om met de coronamaatregelen? We vroegen het Willemijn Beek, voorzitter van Nucleus, en haar collega Anne Lin van Syntax.

Willemijn over de maatregelen en activiteiten

Nucleus, de studievereniging van Chemie en Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek is met 520 leden veruit de grootste studievereniging van Hogeschool Leiden. Willemijn is tweedejaars B&M en sinds kort voorzitter:

“Toen ik me tijdens de lock-down in maart kandidaat stelde voor het voorzitterschap van Nucleus, wist ik dat ik te dealen zou krijgen met Corona; al had ik toen wel de hoop dat het Coronavirus tegen het begin van dit studiejaar op zijn retour zou zijn. Helaas is dat niet het geval.

Na iedere persconferentie hebben we binnen de vereniging nauw overleg hoe we de richtlijnen het beste kunnen opvolgen. En geloof me, we nemen die regels echt serieus. We doen er alles aan om de 1,5 meter afstand tijdens onze fysieke activiteiten ook zo goed mogelijk na te leven. Een fout en we moeten de tent sluiten en onze activiteiten stopzetten. Dat willen we echt ten alle tijden voorkomen.

Voor de zomer organiseerden we veel activiteiten online via het platform Discord. Online sporten, een online Netflix Party en online borrels. Nu het nieuwe studiejaar is begonnen en er veel nieuwe leden bij zijn gekomen, proberen we ook in kleinere groepjes fysiek af te spreken. Zeker voor de eerstejaarsstudenten is Nucleus nu meer dan ooit een belangrijke aanvulling op hun studie aan de hogeschool. Het aantal eerstejaars dat zich heeft aangemeld ligt beduidend hoger dan andere jaren. Opvallend is ook dat de nieuwe leden heel actief en bereid zijn om veel activiteiten voor de vereniging op te pakken. Die hoge studentbetrokkenheid bij Nucleus is wat dat betreft de positieve kant van Corona”. 

Foto borrel studievereniging Nucleus

Anne Lin over het protocol en de activiteiten

​Met 336 leden is Syntax, de studievereniging van Informatica, één van de grotere studieverenigingen van Hogeschool Leiden. Sinds begin van dit studiejaar is Anne Lin voorzitter:

"Voor de zomer hebben we voor Syntax een hygiëneplan ontwikkeld. Daarnaast is er vanuit de hogeschool een protocol voor fysieke activiteiten gemaakt, waar wij ons ook aan houden. In het kort komt het erop neer dat we naast afstand houden, hebben afgesproken individueel zoveel mogelijk op één plek te blijven en kennismakingsactiviteiten zonder alcohol plaatsvinden en om 22.00 uur afgelopen moeten zijn. Niet heel chill als je net start met je studie. Zeker voor eerstejaarsstudenten is het fijn om face-to-face kennis te kunnen maken met andere studenten, in plaats van elkaar alleen maar achter een computerscherm te kunnen spreken. Ondanks dat we dat scherm als informaticastudenten natuurlijk wel gewend zijn.

Doordat ik betrokken ben geweest bij de organisatie van de EL CID op mijn studentenvereniging, ben ik op de hoogte van geldende regels bij het organiseren van evenementen en de geldende protocollen binnen verenigingen. Wat ook prettig werkt, is dat er vanuit alle studieverenigingen van Hogeschool Leiden een voorzittersapp is aangemaakt waarin we alle belangrijke zaken met elkaar kunnen overleggen en afstemmen.

Het voorzitterschap is best pittig in deze bijzondere periode. Het mooie is wel dat studieverenigingen nog meer dan anders hun meerwaarde kunnen aantonen. Wij spelen een belangrijke rol om studenten te begeleiden in hun studie aan de hogeschool. Niet alleen met leuke activiteiten zoals onze borrels of BBQ’s, maar ook activiteiten om van elkaar te kunnen leren. De contacten die je binnen een studievereniging opdoet zijn waardevol tijdens je studie maar ook later voor je netwerk.” 

Foto van een BBQ van studievereniging Syntax

Lees meer over de studieverenigingen Nucleus en Syntax.