Studenten tijdens hun stage

Over

Thema

Stagepact071: regionale aanpak stagetekorten

18 maart 2021 - Doel van het Stagepact071 is het creëren van 1000 stageplaatsen voor studenten in de regio. Hogeschool Leiden draagt hier onder andere aan bij door informatie rondom stages beter zichtbaar en vindbaar te maken.

Economie071, het samenwerkingsverband tussen onderwijsinstellingen, overheid en ondernemers uit de Leidse regio en Katwijk, heeft deze week het zogenoemde Stagepact071 gepresenteerd. Doel van dit pact is het creëren van 1000 stageplaatsen voor studenten uit de regio. Hiermee willen de partners voorkomen dat studenten vanwege de coronacrisis studievertraging oplopen, en er tegelijkertijd voor zorgen dat bedrijven toegang blijven houden tot jong talent.

Joeri van den Steenhoven | lid CvB

"Al onze studenten lopen stage, de meesten zelfs meerdere keren tijdens hun opleiding. Daarom is het voor ons van groot belang om voldoende kwalitatief goede stageplekken te vinden."

Joeri van den Steenhoven | lid CvB

Er bestonden al verschillende lokale initiatieven op het gebied van samenwerking rondom stages, maar door de coronacrisis is het stagetekort te groot geworden om het onafhankelijk van elkaar op te lossen, vonden de partners. Met het Stagepact071 worden lokale initiatieven meer aan elkaar verbonden.

Positief 

Joeri van den Steenhoven, lid College van Bestuur Hogeschool Leiden, is positief over Stagepact071: “Al onze studenten lopen stage, de meesten zelfs meerdere keren tijdens hun opleiding. Voor ons is het daarom van groot belang om voldoende kwalitatief goede stageplekken te vinden. Voor werkgevers is het vaak een eerste kennismaking met nieuw talent. Dat gaat vaak goed, maar zeker nu werken we in het Stagepact071 graag samen om het in de Leidse regio nog makkelijker te maken voor studenten en werkgevers elkaar te vinden.” 

Concrete aanpak

De effecten van het stagepact moeten dit en komend studiejaar merkbaar worden. Zo wordt er een online stagebeurs georganiseerd voor mbo-studenten van opleidingen waar de stagetekorten het grootst zijn. Een ‘stagejager’ gaat actief kansen opsporen, partijen bij elkaar brengen, belemmeringen wegnemen en zo extra stageplaatsen voor mbo-studenten realiseren. 

Hogeschool Leiden zet zich in eerste instantie vooral in om via inspiratiesessies voor bedrijven en tussen onderwijsinstellingen onderling tips uit te wisselen, bijvoorbeeld over hoe je in deze tijd toch stagiairs kunt onderbrengen. Daarnaast werkt de hogeschool mee aan het verbeteren van de communicatiestructuur tussen opleidingen en werkgevers, onder andere door de informatievoorziening op de website verder te verbeteren en beter vindbaar te maken.

Meer weten

Meer informatie over het Stagepact071 vind je op economie071.nl