Hogeschool Leiden

Over

Thema

Stagelopen in de zorg en online je scriptie verdedigen

20 maart 2020 - Hogeschool Leiden studeert en werkt nu een week zoveel mogelijk thuis. Het online onderwijs beleeft een vliegende start, studenten en medewerkers vinden elkaar digitaal en samen zorgen we dat er goede voorzieningen zijn.

Het coronavirus is het gesprek van de dag, ook op de stageadressen van studenten hbo-Verpleegkunde. Toch zijn de verpleegkundigen in spé niet gestrest door de situatie. Voor studenten van de opleiding Commerciële Economie betekent dat zij door de coronamaatregelen online hun scriptie kunnen verdedigen: een unicum.

Van links naar rechts: Britt Salfeld, Sven van Luijk en Caroline van der Vlugt
Van links naar rechts: Britt Salfeld, Sven van Luijk en Caroline van der Vlugt

"Het gaat vooral om goede hygiëne" 

Volgens verpleegkundigen in opleiding Britt Salfeld, Sven van Luijk en Caroline van der Vlugt draait het allemaal om het voorkomen van verspreiding van bacteriën en ziektekiemen, iets wat in de opleiding en hun werk altijd centraal staat. De Opleiding tot Verpleegkundige is bij uitstek een praktische beroepsopleiding. Dit betekent dat studenten meteen vanaf het eerste jaar stagelopen in de praktijk. Zij kennen én voelen de verantwoordelijkheid die bij het beroep hoort. Dit verantwoordelijkheidsgevoel is ze al bijgebracht vanaf het allereerste begin van hun studie. Zo staat tijdens de eerste vaardighedenles het onderwerp 'handen wassen' centraal.  

Britt Salfeld (20 jaar) is derdejaars voltijd en loopt stage bij een consultatiebureau:

"Ik voel de verantwoordelijkheid die bij het vak hoort nu nog sterker dan voorheen."

Sven van Luijk (31 jaar) is vierdejaars duaal en loopt stage in het ziekenhuis op de afdeling acute opname:

"Handen (goed en vaak) wassen, poetsen met alcohol en niesen in je elleboog, het zit al lang in ons systeem. Door de uitbraak van het coronavirus worden dit ineens weer heel bewuste handelingen. Het virus heeft wellicht een tijdelijke schrikreactie opgewekt, maar hopelijk blijft de les ‘handen wassen’ bij iedereen wat langer hangen dan het virus zelf."

Caroline van der Vlugt (21 jaar) is derdejaars voltijd en loopt stage bij een instelling voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel:

"In iedere ruimte hangen nu stappenplannen hoe je je handen moet wassen, maar dit doen we eigenlijk altijd al. Het is wel een prettig idee dat iedereen, dankzij corona, bewust wordt gemaakt van het belang van goede hygiëne en niet alleen de mensen in de zorg."

Studenten Commerciële Economie verdedigen online hun scriptie 

Bij de opleiding Commerciële Economie van de faculteit Management & Bedrijf konden studenten ondanks de afgelasting van de fysieke scriptieverdedigingen toch tijdig afstuderen. Op maandag 16 maart vonden de eerste online afstudeersessies plaats. Lodewijk Schermer Voest, Rozemarijn Kool, Dennis Heemskerk en Ricardo Buis beten het spits af. In de digitale bijeenkomst met bedrijfsbegeleiders en docentbegeleiders verdedigden allen met succes hun scriptie. Op een later moment nemen zij fysiek hun bul in ontvangst. 

Van links naar recht.: Lodewijk Schermer Voest, Rozemarijn Kool en Dennis Heemskerk
Van links naar rechts: Lodewijk Schermer Voest, Rozemarijn Kool en Dennis Heemskerk