Ouderen met rollator

Over

Thema

Rebelse woonconcepten voor ouderen in de toekomst

8 april 2021 - Tijdens een online hackathon presenteerden Honoursstudenten van verschillende hogescholen hun ontwerp voor een innovatief en rebels woonconcept voor ouderen in de toekomst. Studenten van Hogeschool Leiden vielen daarmee in de prijzen.

Door het wegvallen van verzorgingshuizen is er een toenemende behoefte aan collectieve woonvormen voor ouderen. De online hackathon op 25 maart, onderdeel van de Honours Team Challenge ‘Hoe wil ik oud worden?', stond daarom in het teken van dit thema. De opdracht: ontwerp een innovatief en rebels woonconcept voor ouderen in de toekomst met aandacht voor samenwonen en samenleven. Honoursstudenten van Hogeschool Leiden, De Haagse Hogeschool, Hogeschool Rotterdam, de Erasmus Universiteit én diverse ouderen namen deel aan de hackathon.

Piramide op het water

Uit de vruchtbare middag rolde uiteindelijk een “innovatief, vernieuwend en compleet woonconcept”, aldus het oordeel van Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Melissa (student Informatica) maakte deel uit van het winnende team. Zij ontwierpen een ecogebouw op het water, in de vorm van een piramide. 

"We wilden echt iets nieuws en rebels. In Nederland is er een gebrek aan grond, terwijl duurzaamheid een onvermijdelijke eis is voor bouwen in de toekomst."

Melissa | Informaticastudent Hogeschool Leiden

Gezamenlijke barbecues, kassen, jongeren en ouderen in één gebouw en een prachtig uitzicht over het water. Aan alles was gedacht. Studenten gaven aan daar later zelf ook wel te willen wonen. Betul (student Toegepaste Psychologie) maakte deel uit van het team dat de tweede prijs won met een woning in 'donut-vorm'.

Hogeschool Leiden

Verbinding lectoraat SI en Honours

Beide Honoursstudenten namen als onderdeel van de Honours Team Challenge ‘Hoe wil ik oud worden?’ deel aan de hackathon. Deze Team Challenge is opgezet in samenwerking met het lectoraat Sociale Innovatie en Ondernemerschap (SI) van Hogeschool Leiden.

Verantwoorde rebellie

De hackathon werd georganiseerd in het kader van het SIA RAAK MKB project ‘Naar Verantwoorde rebellie: Governance en inspraak bij collectieve woonvormen voor ouderen’. Het lectoraat SI is hierbij onderdeel van een consortium van onder meer kennisinstellingen en MKB. Het onderzoek richt zich op governance en inspraak rondom de ontwikkeling van collectieve woonvormen voor ouderen, en kijkt naar initiatieven, ondernemers en bestuurders die het weloverwogen anders doen. Meer informatie over het project is te vinden op www.verantwoorderebellie.nl.

Meer weten

Lees meer over het Honoursprogramma van Hogeschool Leiden en het lectoraat Sociale Innovatie (SI).