Presentaties tijdens tweedaagse over schulden en armoede

Over

Thema

Tweedaagse 'schulden en armoede' voor 400 studenten

17 maart 2022 - Studenten van de opleidingen Sociaal Werk (SW) en Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) hebben deze week deelgenomen aan een tweedaags programma rondom het thema 'Schulden en armoede'.

Naast kennisdeling vertelden twee ervaringsdeskundigen hun verhaal, werden zij geïnterviewd door studenten en waren er workshops met organisaties uit het werkveld.

Leven van een klein budget 

Ter voorbereiding op de tweedaagse werden de studenten uitgedaagd om te leven van een klein budget. Daarvoor leefden zij voor één week op de 'Voedselbanknorm' van 50 euro per week. Studenten van beide opleidingen onderzochten samen ook waar beide opleidingen elkaar in de praktijk tegenkomen en keken zo over de grenzen van de eigen opleiding heen. Daarnaast werd een vergelijking gemaakt met schuldhulpverlening in België. 

Nauwe samenwerking tussen hulp- en dienstverleners 

SW-docent Ronald Schurer benadrukt het succes van de tweedaagse: "Armoede en schulden zijn problemen die nagenoeg alle studenten SJD en SW gaan tegenkomen in hun stages en latere werk. Een nauwe samenwerking tussen hulp- en dienstverleners is essentieel om complexe financiële problematiek van mensen aan te pakken. De tweedaagse bood plek aan studenten, docenten van beide opleidingen, werkveld én onderzoekers om die integrale samenwerking verder te brengen."

Organisatie

Het evenement werd naast de opleiding Sociaal Werk en opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening georganiseerd door de Werkplaats Sociaal Domein van het lectoraat Sociale Innovatie en Ondernemerschap. Ook studenten en docenten van de Erasmus Hogeschool Brussel (Sociaal Werk, met als specialisatie Maatschappelijke Advisering) namen deel aan het programma.