Project 'Kunst in gezelschap'

Studenten combineren zorg en onderwijs door ‘Kunst in gezelschap’

12 studenten (SPH) van Hogeschool Leiden en 12 kunstenaars van zorgatelier Phila del Art werkten vorige week twee dagen samen aan een muurschildering op Hogeschool Leiden tijdens het pilotproject ‘Kunst in gezelschap’.

Twaalf studenten Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) van Hogeschool Leiden en twaalf kunstenaars van zorgatelier Phila del Art werkten vorige week twee dagen samen aan een muurschildering op Hogeschool Leiden tijdens het pilotproject ‘Kunst in gezelschap’. Aan het einde konden de studenten en de kunstenaars terugkijken op een prachtig schilderij, die in galerie niet zou misstaan. 

Meester en gezel werken samen

‘Kunst in gezelschap: leren in meester-gezelrelatie’ is een pilotproject waarin kunstenaars met een (verstandelijke) beperking de rol van meester uitoefenen en tweedejaars studenten Sociaal Pedagogische Hulpverlening de rol van gezel. Geheel in lijn met actuele trends brengt het project twee werelden bij elkaar: die van het onderwijs en de zorg. Eerst bereidden de deelnemers in workshops bij Phila del Art hun bijdrage aan de muurschildering voor en vervolgens kwamen ze bij Hogeschool Leiden bij elkaar om de muurschildering daadwerkelijk tot stand te brengen onder begeleiding van een professionele kunstenaar. Zij deden dit in koppels: één student SPH werkte samen met één kunstenaar van Phila del Art. De muurschildering van maar liefst 5 meter breed en 2 meter hoog komt te hangen in het gebouw van Hogeschool Leiden, waarmee de hogeschool uitdrukking geeft aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Het mes snijdt aan twee kanten

‘Kunst in gezelschap’ leert studenten SPH de waarde van kunst inzien, leert ze kunstzinnige technieken aan en laat hen ondervinden hoe inspirerend kunst kan zijn. Het onderwijs wordt levensecht voor ze gemaakt doordat ze creatief werken met cliënten. Het doel is dat studenten inzien dat mensen met een beperking bepaalde talenten bezitten, in dit geval artistieke. De kunstenaars van Phila del Art zelf worden door het project gestimuleerd om hun artistieke vaardigheden verder te ontwikkelen en doen meer zelfvertrouwen op.

Studenten aan het werk tijdens 'Kunst in gezelschap'