Tuin Hogeschool Leiden

Over

Thema

Festivalbezoekers gaan op pollenjacht

Festivalpubliek is een mooie bron om zoveel mogelijk ervaringen te verzamelen. Veel enthousiaste bezoekers van het Drentsche FestiValDerAa testten de gebruikersvriendelijkheid van de PollenSniffer en de bijbehorende app.

Veel enthousiaste bezoekers van het Drentsche FestiValDerAa testten de gebruikersvriendelijkheid van de PollenSniffer en de bijbehorende app, voordat die ingezet gaan worden bij mensen met hooikoorts(klachten). De festivalbezoekers gingen op pollenjacht, gewapend met de PollenSniffer, een apparaat dat pollen uit de lucht verzamelt. Deze testers waren enthousiast over het direct bekijken van hun pollenvangst onder de microscoop. Een deel van de vangsten wordt nog met DNA technieken geanalyseerd en het resultaat krijgen de ‘testers’ binnen enkele weken gemaild.

Generade en Hogeschool Leiden werken samen met verschillende organisaties (LUMC, Naturalis, LiS, TNO, Longfonds, Reinier de Graaf, HAL Allergy) aan de ontwikkeling van de PollenSniffer, een apparaat dat pollen uit de lucht verzamelt. De nieuwe DNA technologie - Next Generation Sequencing (NGS) – analyseert DNA uit deze pollenkorrels, waardoor je weet van welke plantensoort deze afkomstig is. Informaticastudenten van Hogeschool Leiden ontwierpen bij de PollenSniffer een hooikoorts-app, waarop locatie, weersomstandigheden en hooikoortsklachten worden verzameld. De meetresultaten van de festivalbezoekers worden gebruikt bij de verdere ontwikkeling van de PollenSniffer en de app.

Bekijk de sfeerimpressie