Over

Thema

Sander van den Eijnden ontvangt ridderorde

26 november 2021 - Sander van den Eijnden, tot 1 september jl. voorzitter van het College van Bestuur van Hogeschool Leiden, is donderdagmiddag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Hij ontving de ridderorde tijdens een kleinschalige afscheidsbijeenkomst uit handen van de Leidse burgemeester Henri Lenferink. 

Sander van den Eijnden ontvangt ridderorde

Sander van den Eijnden heeft een groot deel van zijn werkend leven in dienst gesteld van het onderwijs. Hij studeerde Pedagogiek en Onderwijskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn loopbaan begon hij als beleidsmedewerker aan de Universiteit Leiden, waarna hij naar de Rijksoverheid ging om onder andere te werken bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vervolgens keerde hij terug naar het hoger onderwijs als directeur van Nuffic, voorzitter van het CvB van de Open Universiteit, en uiteindelijk in dezelfde functie bij Hogeschool Leiden. 

Daarnaast was hij onder andere vice voorzitter van de Vereniging Hogescholen, voorzitter van de Raad van toezicht van het Rijksmuseum van Oudheden, voorzitter van het bestuur van NethER (de Netherlands house for Education and Research), bestuurslid van de VSNU en lid van de Raad van toezicht van Stichting Carmel. 

Jonge mensen helpen

Burgemeester Henri Lenferink was op de bijeenkomst, die vanwege de coronamaatregelen een kleinschalige opzet kende, aanwezig om de onderscheiding uit te reiken. Hij roemde de rijke carrière van Sander, die ooit in Leiden begon en hem vele jaren later weer terugvoerde naar de sleutelstad. "Sander van Eijnden is een bijzonder bestuurder, voor wie de kwaliteit van het onderwijs altijd het belangrijkste was. Want jonge mensen op weg helpen naar volwassenheid, dat was zijn drijfveer."

Ook Joeri van den Steenhoven, die tussen 2019 en 2021 met Van den Eijnden het College van Bestuur van Hogeschool Leiden vormde, is verheugd. "Dat Sander tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau is benoemd, geeft aan hoeveel hij voor het Nederlandse onderwijs heeft betekend. Hij heeft zich daar zo’n 40 jaar lang met hart en ziel voor ingezet, op tal van plekken en manieren. Zijn impact, zeker op de hogeschool maar ook ver daarbuiten, maakt deze prachtige erkenning in mijn ogen meer dan terecht."

Kwaliteitscultuur 

Sander van den Eijnden is sinds 1 september voorzitter van het bestuur van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). De NVAO borgt op onafhankelijke wijze de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen, en tracht de kwaliteitscultuur binnen de hogere onderwijsinstellingen in Nederland en Vlaanderen verder te bevorderen.