Werkveld Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Over

Thema

Studenten dragen bij aan emancipatie gezinshuiskinderen

1 februari 2021 – Om kinderen in gezinshuizen te helpen uitleggen waar ze wonen ontwikkelden twee studenten van de opleiding Sociaal Werk in opdracht van het lectoraat Residentiële Jeugdzorg een invulboekje.

Kinderen in gezinshuizen hebben vanaf nu een nieuw hulpmiddel om hun omgeving uit te leggen waar ze wonen, en hoe is het is om in een gezinshuis te wonen. Mirte van der Mark en Joy Akerboom (studenten Sociaal Werk) onderzochten dat daar vraag naar is, en ontwikkelden voor hun afstuderen daarom het invulboekje ‘Dit is mijn plek’ ( pdf, 1.36 MB ).

"Ouders en kinderen in gezinshuizen geven aan dat mensen in hun omgeving weinig weten over gezinshuizen en dat er behoefte is aan een hulpmiddel om dat uit te leggen. De situatie van elk gezinshuiskind is anders en ieder gezinshuis verschilt ook van elkaar. Daarom hebben wij een invuldeel toegevoegd, hierdoor kan elk kind zijn of haar verhaal kwijt."

Joy & Mirte

Links: Joy. Rechts: Mirte
Joy (links) en Mirte met het invulboekje 'Dit is mijn plek'

Enthousiaste praktijk

De praktijkorganisaties die nauw betrokken waren ontvingen het nieuwe middel met enthousiasme. Een gezinshuisouder reageerde: “Dit draagt echt bij aan de emancipatie van gezinshuiskinderen.” De presentatie leidde ook direct tot een nieuwe vraag: om ook een versie voor pubers te ontwikkelen.

Onderwijs, onderzoek en praktijk

In de opdracht kwamen onderwijs, onderzoek en praktijk mooi samen. Mirte en Joy werkten in opdracht van het lectoraat Residentiële Jeugdzorg. Van daaruit hielden ze interviews met gezinshuisouders en -kinderen en vroegen feedback aan de praktijk via de denktank die het lectoraat heeft geïnitieerd, bestaande uit Driestroom, Gezinshuis.com, Stichting Jeugddorp de Glind, Netwerk Gezinshuiscoaches, gezinshuisouders, de beroepsvereniging voor gezinshuisouders (Present 24x7) en Kracht in Huis.

Deze afstudeeropdracht is gegeven in het kader van het project Hoop een Huis geven van het lectoraat Residentiële Jeugdzorg.