Hogeschool Leiden

Over

Thema

Enorme dossiers geen probleem voor HBO-Rechten student door e-Discovery

13 oktober 2020 - Het lectoraat Recht & Rechtvaardigheid en ZyLAB maken het zoeken in deze grote hoeveelheden data voor vierdejaarsstudenten HBO-Rechten makkelijker door hen te leren over en te werken met e-Discovery.

Binnen het juridische domein worden inmiddels enorme hoeveelheden data verzameld: teksten, afbeeldingen, video’s en andere documenten. Via e-Discovery kan er veel sneller, makkelijker en beter binnen die enorme datasets gezocht worden. Dat heeft bijvoorbeeld invloed op de manier waarop juristen jurisprudentieonderzoek en dossieronderzoek bij overnames doen of WOB-verzoeken worden afgehandeld.

Namens het lectoraat Recht & Rechtvaardigheid van Hogeschool Leiden zijn Stacey van Voorbergen en Ilona van Opdorp betrokken bij deze verdere implementatie van Legal Tech in het onderwijs:

“Wij maken op dit moment met veel plezier samen met Jan Scholtes van ZyLAB het e-Discovery onderwijs voor onze vierdejaars studenten. We leren hen hoe ze snel en goed kunnen zoeken binnen enorme hoeveelheden data. We leren ze natuurlijk hoe het systeem werkt, hoe ze efficiënter kunnen zoeken, maar ook waarom de computer hun beste vriend moet zijn bij het doorzoeken van grote hoeveelheden tekst. Daardoor kunnen zij bijvoorbeeld veel sneller privacygevoelige informatie beschermen (aflakken) of relevante informatie vinden. Ook de lessen worden samen met Jan gegeven, praktijk en onderwijs hand in hand. We kunnen niet wachten totdat onze studenten in november aan de slag kunnen!”

Stacey & Ilona

Links: Stacey van Voorbergen. Rechts: Ilona van Opdorp.
Links: Stacey van Voorbergen. Rechts: Ilona van Opdorp.

Ook Jan Scholtes, Chairman en Chief Strategy Officer bij ZyLAB, kijkt uit naar de lessen in november om studenten meer handvatten te geven voor de toekomst: 

“Juristen nemen besluiten op basis van feiten en niet op basis van aannames of veronderstellingen. De huidige studenten, onze juristen van de toekomst zullen voor het vinden van die feiten om moeten kunnen gaan met steeds grotere hoeveelheden elektronische data. Daarnaast wordt privacy bescherming ook steeds belangrijker en dat uiteraard zorgt voor extra uitdagingen. Het is geweldig dat de opleiding HBO-Rechten van Hogeschool Leiden leerstof en praktische ervaring over Legal Tech en dit onderwerp opgenomen heeft in het curriculum. Hiermee bereiden wij gezamenlijk de studenten optimaal voor op een toekomst met Legal Big Data!”

Jan Scholtes

Over het Legal Tech & Design LAB

Het Legal Tech & Design LAB van het lectoraat Recht & Rechtvaardigheid houdt zich bezig met de technologische vernieuwingen binnen het juridische werkveld en de oplossingen die daarmee aan het werkveld geboden kunnen worden.

Lees meer over het Legal Tech & Design Lab