Hoofdgebouw Hogeschool Leiden

Over

Thema

Docent Ilona Van Opdorp betrokken bij start Dutch Legal Design Lab

3 november 2021 - Afgelopen maand vond de kick-off van Dutch Legal Design Lab bij de TU in Delft plaats. In het lab gaan organisaties en studenten werken aan diverse projecten bijvoorbeeld als onderdeel van afstudeeropdrachten.

Ook zorgt het lab voor een clustering van kennis op het gebied van legal design en komen beroepspraktijk, wetenschap en onderwijs samen. Namens Hogeschool Leiden is docent Ilona van Opdorp – van de Kooi betrokken bij het opzetten van het Dutch Legal Design Lab. 

Ilona van Opdorp – van de Kooi is als voorzitter al betrokken bij de Legal Tech Alliantie, een samenwerking van 12 HBO-Rechtenopleidingen. Daarnaast is ze ook coördinator van Legal Tech & Design LAB bij het Lectoraat Recht & Rechtvaardigheid van het kenniscentrum Duurzaam Organiseren. Daar komt nu het Dutch Legal Design Lab (DLDL) bij: “Ik juich een nauwere samenwerking met het werkveld altijd toe. Het Dutch Legal Design Lab kan daarbij helpen”, aldus Ilona. Het lab zorgt voor een clustering van kennis op het gebied van legal design en in het lab komen beroepspraktijk, wetenschap en onderwijs samen. 

Foto Ilona van Opdorp- HBO-Rechten

Wat is Legal Design?

Legal Design is multidisciplinair en een relatief nieuw gebied. Legal design (thinking) wordt ingezet om het échte probleem naar boven te krijgen en dienstverlening te ontwerpen waar de klant behoefte aan heeft. Legal design kan heel praktisch worden ingezet, bijvoorbeeld als de klant behoefte heeft aan een toegankelijker document, maar het is veel meer dan dat.  

Het gaat erom dat studenten leren dat complexe problemen een multidisciplinaire aanpak behoeven. Dat je vooral niet te snel naar de oplossing moet gaan, maar echt even 'in de schoenen van je client' moet gaan staan en alle problemen boven tafel moet krijgen. Pas als alles boven tafel is, kun je aan een echte oplossing werken. De hbo-jurist als manager van de problemen van de klant (dat kan een consument of bedrijf/organisatie zijn). De hbo-jurist hoeft dus niet alles zelf op te lossen, maar werkt samen met bijvoorbeeld professionals vanuit communicatie, design, techniek en verandermanagement.  

Legal Design bij Hogeschool Leiden

Legal Design komt in het tweede leerjaar van de opleiding HBO-Rechten en binnen de minor Legal Tech & Design aan bod. Ook hebben studenten van HBO-Rechten de mogelijkheid om af te studeren bij het Legal Tech & Design LAB van het lectoraat Recht & Rechtsvaardigheid. Binnen het onderwijs en het LAB wordt intensief met het werkveld samengewerkt en Legal Design wordt ingezet als manier om complexe juridische problemen op te lossen. Ilona: “Alleen al door de mindset van studenten te veranderen en hen te doen beseffen dat je als jurist niet alles zelf hoeft te kunnen of te weten, bereik je al heel veel. We leren de studenten dat e soms fouten moet maken om te leren wat wél werkt. Dat is wat wij onze studenten proberen bij de brengen.” 

Samenwerking noodzakelijk

De Legal Tech Alliantie en het Legal Tech en Design LAB van het Lectoraat Recht en Rechtvaardigheid werken al samen met collega's binnen en buiten de hogeschool om zoveel mogelijk toekomst bestendige juristen af te leveren. “Iedere dag leren wij als docenten ook nog, vandaar dat een goede samenwerking met andere docenten en het werkveld zo belangrijk is. Er zijn op dit moment heel veel mensen bezig met legal design in het onderwijs en in de praktijk, alles in je eentje bijhouden is in mijn optiek onmogelijk, vandaar dat de clustering van kennis op dit punt via Dutch Legal Design Lab één van mijn hoogtepunten van 2021 is. Mijn belangrijkste boodschap tijdens de kick-off was: werk samen, leer van elkaar, help elkaar en wees elkaars critical friend. Alleen zo kunnen we in mijn optiek het onderwijs ontwikkelen en geven wat de hbo-jurist verdient.”, aldus Ilona. 

De andere initiatiefnemers van het DLDL zijn: Lieke Beelen (Visual Contracts), Anna Posthumus Meyjes (Aclara Legal Design), Marisa Moneiro Borsboom (MQM Legal Center), Lucien Stopler (Justice in Practice), Kim Raad (Stibbe), Tom Barkhuysen (Stibbe en Universiteit Leiden), Lilith Brouwer (Hogeschool Utrecht), Gabry Vanderveen, Fenneke van der Grinten, Cees Zweistra (allen Erasmus Universiteit). De initiatiefnemers zoeken elkaar al op, maar een samenwerking als deze, met ook de faculteit Industrial Engineering van de TU Delft, is uniek. 

Over de Legal Tech Alliantie

De 12 HBO-Rechtenopleidingen in Nederland hebben hun krachten verenigd in de Legal Tech Alliantie (LTA). De alliantie heeft als doel het bevorderen van kennis en de positie van techniek, IT en innovatie in het rechtenonderwijs. Studenten kunnen door het werk van de LTA na hun afstuderen met meer IT-kennis hun toekomstige werkgevers helpen met belangrijke innovaties en ontwikkelingen zoals digitalisering. 

Over het lectoraat Recht & Rechtvaardigheid

Het lectoraat Recht & Rechtvaardigheid is onderdeel van het Kenniscentrum Duurzaam Organiseren aan Hogeschool Leiden. Het lectoraat richt zich op praktijkgericht juridisch en sociaalwetenschappelijk onderzoek. Onderzoek naar actuele en voor het beroepenveld relevante vraagstukken worden geïnitieerd, gestimuleerd en uitgevoerd.