Hoofdgebouw Hogeschool Leiden

Over

Thema

Docent en onderzoeker Dina Zbeidy promoveert online

1 mei 2020 - Dina Zbeidy, docent HBO-Rechten en senior onderzoeker bij het lectoraat Recht en Rechtvaardigheid, verdedigde op vrijdag 1 mei met succes haar proefschrift: Marriage and Displacement among Palestinian and Syrian Refugees in Jordan.

Dina deed onderzoek naar de impact van ontheemding op huwelijkspraktijken onder Palestijnse en Syrische vluchtelingen in Jordanië. Vluchtelingen in Jordanië moeten hun huwelijk regelen volgens het Jordaanse huwelijksrecht en zich houden aan de voorschriften van internationale en lokale ontwikkelingsorganisaties die zich bezighouden met het controleren en regelen van huwelijkspraktijken. Met haar onderzoek wilde zij inzicht krijgen in de invloed die ontheemding heeft op huwelijkspraktijken en de rol die ontwikkelingsorganisaties daarbij spelen. Ze bekeek onder meer hoe ontwikkelingsorganisaties het huwelijk onder vluchtelingen problematiseren en hoe Palestijnse en Syrische vluchtelingen dat zelf doen.

De promotor van Dina haar proefschrift is prof. dr. A.C.A.E. Moors. Copromotor is dr. J.A. McBrien.

Docent en onderzoeker Dina Zbeidy verdedigde haar promotieonderzoek online via Zoom
Docent en onderzoeker Dina Zbeidy verdedigde haar promotieonderzoek online via Zoom

Vanwege de situatie rondom het coronavirus vond de promotie niet plaats in de Agnietenkapel in Amsterdam, zoals gepland, maar achter de laptop, via ZOOM. Dina verdedigde haar proefschrift tegenover haar begeleiders en de andere leden en de voorzitter van de promotiecommissie. Collega's van de opleiding HBO-Rechten en het lectoraat Recht en Rechtvaardigheid volgden haar verdediging via YouTube en zijn trots op deze prestatie.

Lees het proefschrift.