Groepsfoto project Criminal Forensics

Project Criminal Forensics in Guatemala succesvol afgesloten

Van 27 juni 2016 tot en met 1 juli 2016 waren collega’s Piet-Hein van der Ploeg en Annemiek Ravenhorst (beiden B&S) als projectleiders in Guatemala voor het afsluitend congres van het project CRIMFOR II.

Ontwikkelingssamenwerking

Dit project is erop gericht om de capaciteit van de Universidad Rafael Landivar (URL) uit te breiden op het gebied van Criminal Forensics (CRIMFOR). Het huidige project is de tweede cyclus: in de eerste cyclus is een bachelor-programma opgezet in criminal forensics, in deze tweede cyclus gevolgd door een masterprogramma. Het project wordt uitgevoerd door de URL en Hogeschool Leiden en bekostigd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, in het kader van ontwikkelingssamenwerking en heeft gelopen vanaf 2004 tot 2016.

NICHE-programma

Het project is onderdeel van het NICHE-programma (Netherlands Initiative for Capacitybuilding in Higher Education. De huidige missie diende ter afsluiting van een langdurig traject en samenwerking tussen Hogeschool Leiden en URL. Het NICHE-programma wordt niet meer voortgezet in Guatemala (en Latijns-Amerika) en de samenwerking tussen Hogeschool Leiden en URL via deze projecten wordt beëindigd. Vanuit Hogeschool Leiden zijn vooral docenten Reinou Kuipers (Educatie) en Ivo Horn (Techniek) actief geweest in dit project. Het Nederlands Forensisch Instituut was bij de onderwijsontwikkeling betrokken.

Programma

Het programma van de missie bestond uit een driedaagse conferentie over cybercriminaliteit in de avonden en een dagprogramma waar het CRIMFOR-programma voor de komende jaren werd ontwikkeld. Daartussenin het afhandelen van zaken (inhoudelijk en zakelijk) en het ontmoeten en afscheid nemen van collega’s met wie we jaren hebben samengewerkt. Als laatste is er gekeken naar nieuwe mogelijkheden voor Hogeschool Leiden in Guatemala. Naast mogelijkheden vanuit Nederland is er daarbij ook gezocht naar samenwerking via de EU. Mid-oktober organiseert de hogeschool een bijeenkomst over activiteiten in Guatemala. Informatie hierover wordt later bekendgemaakt.