Lectorale rede PR en social  media

Over

Thema

Digitalisering topprioriteit blijkt uit 27e Jaarverslagenonderzoek

6 oktober 2021 - In september 2021 verscheen het 27e Jaarverslagenonderzoek van het lectoraat PR & Transparantie. Jaarlijks analyseert lector Piet Hein Coebergh de jaarverslagen van de top-75 beursgenoteerde bedrijven in Nederland.

Dit jaar blijkt digitalisering topprioriteit. In 95% van de beursgenoteerde jaarverslagen is digitalisering strategisch speerpunt. De top-75 van beursgenoteerde bedrijven in Nederland communiceert in hun jaarverslagen transparanter dan ooit, stelt Piet Hein Coebergh in het rapport. De meest transparante beursgenoteerde jaarverslagen in 2021 zijn van AholdDelhaize, ASML en Randstad.

Tevredenheid en optimisme

Piet Hein Coebergh, onderzoeksleider en lector PR & Transparantie aan Hogeschool Leiden, vertelt over de resultaten: "Ondanks de coronacrisis was 2020 economisch een mooi jaar voor de meeste beursgenoteerde ondernemingen in Nederland. Tevredenheid en optimisme, uiteraard met een slag om de arm, kenmerkt de jaarverslagen in 2021. Naast digitalisering blijft duurzaamheid een kernthema in alle jaarverslagen. Leerzaam, en soms voorbeeldig, is hoe sterk de duurzaamheidsparagraaf inmiddels is ontwikkeld bij veel genoteerde ondernemingen."

Over het Jaarverslagenonderzoek 

Met ingang van 2012 heeft lector Piet Hein Coebergh het Jaarverslagenonderzoek overgenomen van professor Sicco Santema die het jaarlijkse onderzoek startte in 1994 vanuit adviesbureau Scenter. De analyse levert een bijdrage aan het debat over de toegevoegde waarde van transparantie voor het bedrijfsleven en belanghebbenden.

Bekijk Jaarverslagenonderzoek 2021 (editie 27e editie) en de vorgaande edities op de publicatiepagina van het lectoraat PR & Transparantie