Hoofdgebouw Hogeschool Leiden

Over

Thema

Indrukwekkende opening Vredesdag 2019

13 maart 2019 - “Iedereen is gelijk. Geef iedereen gelijke kansen.” Een indrukwekkende voorstelling van violist Bert Vos en muziekensemble The Klezmer Society in F0.015 vormde het startschot van Vredesdag 2019 op woensdag 13 maart.

Vredesdag wordt al jaren georganiseerd door Pabo-studenten. Het is de aftrap van een traject met als thema 'Vrijheid geef je door'. Nationale en internationale organisaties die met deze thema's bezig zijn, werken ieder jaar weer mee en geven de studenten workshops die helpen om deze onderwerpen in de klas te bespreken. 

Violist Bert Vos vertelde en musiceerde samen met The Klezmer Society het oorlogsverhaal van zijn moeder, schrijfster Ida Vos. Zij overleed in 2006 en was zelf jarenlang gastspreker op de Vredesdag van Hogeschool Leiden. Bert Vos hoopt met dit verhaal de ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog levend te houden, ook bij de nieuwe generaties.

“We spelen ook veel op basisscholen. Ik wil aan de kinderen overbrengen hoe het voor mijn moeder was om als Jood buitengesloten te worden. Ik wil meegeven hoe belangrijk het is iedereen gelijk te behandelen. Geef iedereen gelijke kansen. We hebben allemaal twee ogen, een neus en een mond. Dus er zijn veel overeenkomsten.”

Bert Vos

Pabo-docent Astrid de Keizer lichtte het belang van Vredesdag toe: “Op Hogeschool Leiden worden de leerkrachten van de toekomst opgeleid. Een leraar heeft een voorbeeldrol voor de kinderen in de klas. Zij kunnen de nieuwe generatie iets meegeven over vrijheid en tolerantie. Wij vinden het van belang dat ze tijdens hun studie al nadenken en praten over dit soort onderwerpen.” Burgemeester van Leiden Henri Lenferink deelde daarna zijn familieverhaal over de Tweede Wereldoorlog.

Workshops

De studenten gingen vervolgens uiteen om workshops te volgen bij de deelnemende organisaties. Dat zijn dit jaar: Amnesty International, War Child, Landelijk steunpunt 4/5 mei Comité, Unicef, Het Vergeten Kind, War Child, COC Leiden, Respect Education Foundation en Stichting Het Anne Frank Huis.

“Opgroeien in een democratische samenleving is niet vanzelfsprekend. Er wordt op veel plekken, soms tevergeefs, voor gevochten. En als het er is moet het onderhouden worden. Het is van belang dat iedere nieuwe generatie leert over democratie. De klas is daar een prima plek voor. Wij denken daarom na over hoe we dit soort onderwerpen straks als leerkracht met basisschoolkinderen kunnen bespreken.”

Pabo-studente Arianne van Beelen

Sleutelstad FM was aanwezig en maakt een reportage.

Opening Vredesdag 2019