Hoofdgebouw Hogeschool Leiden

Over

Thema

Staatssecretaris Blokhuis reikt certificaten nieuwe pabo-specialisatie uit

20 mei 2019 - Staatssecretaris Paul Blokhuis van het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport reikte vanmiddag op Hogeschool Leiden het eerste certificaat ‘Specialist Sportieve en Gezonde School’ uit aan pabo-studenten.

“Op een speelse manier al op de basisschool met gezond leven bezig zijn is ontzettend belangrijk”, onderschreef de staatssecretaris. Blokhuis prees de pabo’s van de zes* hogescholen die deze specialisatie de afgelopen vier jaar hebben opgezet. “Jullie zijn een lichtend voorbeeld voor de rest van Nederland.” Hij sprak de wens uit dat gezondheid ook standaard tot het curriculum van de pabo gaat behoren.

*Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Inholland, Hogeschool Windesheim, Marnix Academie, NHL Stenden Hogeschool, Hogeschool Leiden

Staatssecretaris Blokhuis doet mee aan een workshop
Staatssecretaris Blokhuis doet mee aan een workshop

Vroeg beginnen met gezond gedrag

In een samenleving waar steeds meer mensen kampen met overgewicht en diabetes type 2 kun je niet vroeg genoeg beginnen met het ontwikkelen van gezond gedrag, vindt ook Monique van Ark, pabo-docent op Hogeschool Leiden. Zij kwam 5 jaar geleden met het idee van deze specialisatie. “Aandacht voor gezondheid op basisscholen is vaak nog afhankelijk van een enthousiaste directeur of leraar, terwijl het net zo belangrijk zou moeten zijn als rekenen en taal.”

Blokhuis gaf aan dat de specialisatie naadloos aansluit op het Nationaal Preventieakkoord dat de Rijksoverheid heeft gesloten met tientallen organisaties in Nederland. “Mensen op een gemakkelijke manier laten kiezen voor gezondheid, die cultuur sijpelt langzaam binnen. Zo hoorde ik van een school die gezonde verjaardagstraktaties meteen laat opeten door de leerlingen. Maar is het een zakje chips? Dan laat de leerkracht het de kinderen mee naar huis nemen.”

Pabo-student aan Hogeschool Leiden Daan Wassens gaf ook aan dat verandermanagement een belangrijk onderdeel van de specialisatie is. “Hoe zorg je dat als leerkracht dat je ouders, directie, collega's en kinderen meekrijgt bij het maken van gezonde keuzes. Het is erg interessant daarover te leren.”