Hogeschool Leiden

Over

Thema

Fietsen voor vrede en vrijheid

16 oktober 2019 - Drie Pabostudenten van Hogeschool Leiden doen mee aan het project Terug naar Westerbork. Samen met studenten uit heel Nederland en Duitsland fietsen zij volgend jaar april/mei, 1.250 km om 75 jaar Vrede en Vrijheid te herdenken.

De Stichting Terug naar Westerbork wil in 2020 een internationale bijdrage leveren om hier aandacht voor te vragen. Dit doen zij door een fietstocht te organiseren. Drie Pabostudenten van Hogeschool Leiden zijn ambassadeur van het project. Zij zoeken nog pabostudenten, studenten lerarenopleidingen, studenten Fysiotherapie of studenten Geschiedenis die mee willen doen aan een fietstocht van Auschwitz naar Westerbork, volgend jaar april. Wil je meefietsen? Meer informatie over de fietstocht en aanmelden vind je op de website terugnaarwesterbork.nl.

Heb je vragen aan de studenten? Mail dan naar socialmedia@terugnaarwesterbork.eu​. 

Geef de geschiedenis door

Het project wil toekomstige meesters en juffen een stukje geschiedenis laten herbeleven, zodat zij dit op een goede en bevlogen manier kunnen blijven doorgeven aan de kinderen in hun klas. Dit vanuit het idee dat de nieuwe generatie geen vaders, moeders, opa’s of oma’s meer heeft die de oorlog hebben meegemaakt. 

Dion van Zundert, één van de drie studentambassadeurs van Hogeschool Leiden legt uit wat het belang is van vrijheid op een nieuwe manier doorgeven:

“Je kunt de geschieden uit boeken leren, maar naar de plekken toe gaan werkt natuurlijk beter. Je daar inleven in de verhalen en ondertussen een fietstocht van 1.250 km afleggen, dat zal iets met ons doen, lichamelijk en mentaal. We krijgen hiermee nieuwe manieren om het verhaal van oorlog, vrede en vrijheid aan onze leerlingen door te geven.”

Dion van Zundert

In de Podcast ‘Meesterwerk’ vertellen Dion, Ole en Bram over hoe zij tegen deze bijzondere tocht aankijken.

V.l.n.r.: Dion van Zundert, Ole Borsboom en Bram Kerssemeijer, Pabostudenten aan Hogeschool Leiden. Foto door Jan Jaap Hubeek
V.l.n.r.: Dion van Zundert, Ole Borsboom en Bram Kerssemeijer, Pabostudenten aan Hogeschool Leiden. Foto door Jan Jaap Hubeek