De vlag van de hogeschool

Over

Thema

Ruim 1 op de 3 ouders vindt druk op gezin te hoog

30 mei 2018 - Tropenjaren, alle ballen in de lucht houden, het klinkt onschuldig. Steeds meer ouders ervaren de druk van het ouderschap echter als een steeds grotere uitdaging.

Maar liefst 1 op de 3 ouders ervaart zelfs een te hoge druk, zo blijkt uit onderzoek van het lectoraat Ouderschap en Ouderbegeleiding in samenwerking met de BV Familie.

Keuzes maken, alles organiseren, voldoen aan alle verwachtingen, combineren van werk en zorg zijn slechts voorbeelden die aantonen dat de druk op ouders en kinderen te groot wordt. Dit leidt tot schuldgevoelens, onzekerheid en kwetsbaarheid. “Door een cocktail aan veranderingen in de maatschappij én het hoge tempo, loopt de druk op ouders en daarmee de druk op kinderen op”, constateert Renate Tromp van de BV Familie. “Terwijl instanties en systemen daar niet per se op zijn aangesloten. Onderzoeken naar de druk op ouders en de samenhang met diverse maatschappelijke problemen zijn nog schaars. Wat buiten kijf staat, is dat er een bepaalde keerzijde zit aan de welvaartsmedaille.”

Over het onderzoek

Het onderzoek betreft een internetpeiling onder 619 ouders over de beleving van het ouderschap. Het is een eerste verkennend onderzoek en geeft een goed beeld van hoe ouders het ouderschap anno nu ervaren. Het onderzoek toont aan dat maar liefst 31% van de ouders de druk op hun gezin als hoog ervaart en 2% zelfs als zeer hoog. Ook blijkt dat onder 39% van de ondervraagden het ouderschap hun relatie heeft veranderd en bij 12% zelfs heel veel. Verder zegt 16% van de ouders nooit tijd genoeg voor zichzelf te hebben. De resultaten van het onderzoek zijn samengevat in het Factsheet Relatieconflicten bij ouders van jonge kinderen.