Hogeschool Leiden

Over

Thema

Lectoraat helpt ouders hun studerende kinderen te helpen

6 september 2018 - De rol van ouders in de preventie van prestatiedruk is een van de actuele onderzoekstrajecten. Hun onderzoek toont aan dat 80% van de studenten het geen probleem vindt als hun ouders zich met hun studie bemoeien.

De helft van alle studenten kampt met angst en depressie. De druk om te presteren is voor veel van hen te hoog. De oorzaken zijn divers: de financiële druk van het leenstelsel en het BSA, maar ook perfectionisme en faalangst bij de student zelf. En keuzestress, het aanbod aan opleidingen en mogelijkheden is overweldigend. Bovendien is het vaak lastig een studie te combineren met bijbaantjes en een sociaal leven.

De rol van ouders in de preventie van prestatiedruk is een van de actuele onderzoekstrajecten van het lectoraat Ouderschap en Ouderbegeleiding. Hun onderzoek toont aan dat 80% van de studenten het geen probleem vindt als hun ouders zich met hun studie bemoeien. Lector Carolien Gravesteijn pleit ervoor dat opleidingen ouders actief bij de studie van hun kind betrekken en informeren. In combinatie met de inzet voor het trainen van levensvaardigheden voor studenten binnen de hogeschool, kan zo het studiesucces effectief en duurzaam worden vergroot. 

Over de specifieke rol van ouders deelt Carolien Gravesteijn op 20 november haar inzichten op hèt congres over Prestatiedruk bij studenten.