Hogeschool Leiden

Over

Thema

Lector Carolien Gravesteijn spreekt lectorale rede uit

28 mei 2015 - De aandacht voor het ouderlijk welzijn moet centraal staan naast alle aandacht voor opvoeden. Hiervoor pleit Carolien Gravesteijn in haar lectorale rede, vandaag op Hogeschool Leiden.

Carolien Gravesteijn benadrukt de kracht van alledaags ouderschap in lectorale rede

Carolien Gravesteijn, lector Ouderschap & Ouderbegeleiding, heeft vandaag op Hogeschool Leiden haar lectorale rede uitgesproken. De aandacht voor het ouderlijk welzijn moet centraal staan naast alle aandacht voor opvoeden. Hiervoor pleit Carolien Gravesteijn. Wat is volgens ouders nodig om hun welzijn te bevorderen en wat is de invloed daarvan op hun handelen als opvoeder. Dat is het perspectief dat centraal moet staan. De komende jaren doet Gravesteijn onderzoek naar welke factoren ouderlijk welzijn kunnen bevorderen en wat dit betekent voor opvoeden en ontwikkeling van kinderen. Het lectoraat is mede mogelijk gemaakt door Augeo Foundation, een particuliere stichting die zich inzet voor het welzijn van het kind.

“Je kunt tegenwoordig geen krant of tijdschrift meer openslaan of er staan wel adviezen en meningen in over hoe ouders hun kinderen moeten opvoeden. Het is maar de vraag of deze aandacht voor opvoeden ook echt helpt. In de wetenschap en de beroepspraktijk gaat het vaak over wat ouders in hun rol als opvoeder allemaal wel of niet zouden moeten kunnen om de ontwikkeling van hun kind te optimaliseren. Van betekenis is de vraag wat maakt dat sommige ouders zich goed en zeker in hun ouderschap voelen en anderen minder of niet. En wat de invloed hiervan is op opvoeden en ontwikkeling van kinderen.”

Carolien Gravensteijn - lector

Meer dan opvoeden

Carolien Gravesteijn ging tijdens haar lectorale rede, die ze donderdag 28 mei uitsprak op Hogeschool Leiden, in op bovenstaande punten, geïllustreerd met een persoonlijke anekdote over haar eigen leven als ouder. Ook vond tijdens de rede de boekpresentatie van ‘Meer dan opvoeden – perspectieven op werken met ouders’ plaats. De eerste versie van dit boek is overhandigd aan Roos van Gelderen, Wethouder Jeugd, Zorg en Welzijn van de Gemeente Leiden. Gastsprekers tijdens de rede waren Micha de Winter en René Diekstra. Winter gaf een lezing met als titel ‘Het strijdperk opvoeding. Na de pauze ging Diekstra in op de vraag of er zoiets bestaat als een excellente opvoeding. 

Lees het gehele persbericht naar aanleiding van de lectorale rede.