Hoofdgebouw Hogeschool Leiden

Over

Thema

Onderwijs voor een groot deel weer fysiek mogelijk

16 augustus 2021 - Zoals je wellicht tijdens de persconferentie van vrijdag 13 augustus hebt gehoord, wordt de anderhalvemeterregel losgelaten. Dat betekent dat een zeer groot deel van de lessen en colleges weer fysiek op locatie verzorgd kan worden.

Nog twee weken en dan begint het nieuwe collegejaar 2021-2022. Wij zijn ontzettend blij je te kunnen informeren dat de hogeschool na anderhalf jaar van grotendeels online lessen en colleges vanaf eind augustus weer écht open mag. Zoals je wellicht tijdens de persconferentie van vrijdag 13 augustus hebt gehoord, wordt de anderhalvemeterregel losgelaten. Dat betekent dat een zeer groot deel van de lessen en colleges weer fysiek op onze locaties verzorgd kan gaan worden.  

Hoe de exacte invulling eruitziet, hoor je via je eigen opleiding (studenten) of je eigen leidinggevende (medewerkers). Houd ook mijn.hsleiden.nl in de gaten, waar we eventuele updates plaatsen. In dit bericht informeren we wat de nieuwe maatregelen voor iedereen betekent. 

Fysiek onderwijs op locatie, nog wel beperkingen

Met het opheffen van de 1,5 meter-maatregel in de onderwijsruimtes van de hogeschool kunnen we weer veel van het onderwijs fysiek op locatie verzorgen. Daar heeft iedereen enorm naar uitgekeken. Er zijn echter nog wel enkele beperkingen: 

  • Er geldt een maximum van 75 studenten per onderwijsruimte. We hebben hier rekening mee gehouden in de roostering, maar dit betekent dat een beperkt deel van het onderwijs nog steeds online zal plaatsvinden. 
  • Hou voldoende afstand in de publieke ruimtes van de hogeschool (gangen, hal) als je je verplaatst. etc.) Volg alsjeblieft alle looproutes in de gebouwen en desinfecteer je handen als je binnenkomt. Het dragen van een mondkapje is verplicht, behalve als je zit. 
  • Tot 20 september a.s. geldt er voor medewerkers nog steeds een thuiswerkadvies van de overheid. We werken zoveel mogelijk thuis en komen alleen naar de hogeschool als dit nodig is.
  • Maak je gebruik van het OV? Reis dan zoveel mogelijk op rustige momenten. 
  • En bovenal blijven alle basisregels gelden: bij klachten blijf je thuis en laat je jezelf testen bij de GGD, hou 1,5 meter afstand in publieke ruimtes, desinfecteer je handen, hoest of nies in je elleboog. Wij zorgen ervoor dat alle ruimtes en faciliteiten vaker worden schoongemaakt en geventileerd. 

Advies: Zelf- en sneltesten voor je naar de hogeschool komt

Je begrijpt dat we de volledige openstelling van de hogeschool op een zo verantwoord en veilig mogelijke manier willen regelen. Want hoewel de besmettingscijfers dalen en veel docenten, medewerkers en studenten al gevaccineerd zijn, moeten we alert blijven. Wij willen je daarom vragen een zelftest te doen voordat je naar de hogeschool komt. Zo zorg je ervoor dat je jezelf, medestudenten en medewerkers die niet (volledig) gevaccineerd zijn beschermt. De snel- en zelftesten kun je in ieder geval tot 1 september zelf gratis online. bestellen via www.zelftestonderwijs.nl. Ze worden vervolgens bij je thuis afgeleverd. 

Deelname aan testen is vrijwillig. Test jezelf thuis vóór je naar de hogeschool gaat. En mocht de uitslag positief zijn: blijf thuis. Neem contact op met de GGD en maak een afspraak voor een reguliere test (deze zijn net weer een stukje betrouwbaarder). En kom sowieso niet naar de hogeschool voor je weer beter bent. Het advies is jezelf twee keer per week te testen, ook als je geen klachten hebt.  

Advies: laat je vaccineren

Gelukkig hebben veel studenten, docenten en medewerkers zich ondertussen al laten vaccineren. Hoe hoger de vaccinatiegraad, hoe beter iedereen beschermd is. Daarnaast wordt de kans op nieuwe uitbraken hierdoor kleiner, zodat we hopelijk kunnen voorkomen dat we dit studiejaar toch weer met beperkingen te maken krijgen. Daarom roepen we iedereen op om zich zo snel mogelijk te laten vaccineren. Vanzelfsprekend is en blijft dit jouw eigen keuze. 

Wil je je laten vaccineren, maar heb je hier nog geen gelegenheid voor gehad? Weet dan dat je je nu ook zonder afspraak kunt laten vaccineren. Meer informatie hierover vind je op www.prikkenzonderafspraak.nl. Wil je liever toch een afspraak voor een vaccinatie maken? Dat kan via www.planjeprik.nl of door te bellen naar de GGD. 

Tot slot

We zijn ontzettend blij dat we weer ‘gewoon’ open kunnen. We hebben hier immers allemaal anderhalf jaar naar dit moment uitgekeken. Als we ons ook de komende tijd aan de bestaande regels houden, hebben wij er alle vertrouwen in dat we samen een prachtig studiejaar tegemoet gaan.