Hoofdgebouw Hogeschool Leiden

Over

Thema

Idee voor AI-lab in de zorg wint innovatieprijs Hogeschool Leiden

Hoe kan Artificial Intelligence (AI) bijdragen aan het oplossen van de grote vraagstukken in de zorg? Docent Suzanne de Groot (Management in de Zorg) won samen met haar collega’s de Onderzoek en Onderwijs innovatieprijs van Hogeschool Leiden.

Met een bedrag van € 10.000 mag zij met collega’s, studenten en een aantal zorgorganisaties het idee voor een AI-lab verder uitwerken. Door studenten van Management in de Zorg de krachten te laten bundelen met studenten Informatica en het werkveld, kunnen duurzame AI-oplossingen worden bedacht voor actuele zorgvraagstukken. Zoals de groeiende en steeds complexer wordende zorgvraag, het grote personeelstekort en stijgende zorgkosten.

Links: docent Suzanne de Groot (Management in de Zorg). Rechts: docent Roland Westveer (Informatica).
Suzanne de Groot (Management in de Zorg) en Roland Westveer (Informatica)

Ieder jaar wordt binnen de hogeschool een festival georganiseerd waarbij collega’s van praktijkgericht onderzoek en onderwijs elkaar inspireren met nieuwe ideeën en visies. Het doel is om vormen van samenwerking over de opleidingen en kenniscentra heen te stimuleren. Dit jaar werd voor het eerst de innovatieprijs uitgereikt. Medewerkers van Hogeschool Leiden konden ideeën indienen waarin over grenzen van faculteiten, opleidingen en kenniscentra heen wordt gekeken. En waar samen met studenten en het werkveld wordt samengewerkt aan maatschappelijke thema’s. Ideeën die het verschil maken. Uit maar liefst 18 inzendingen werd het idee voor het AI-lab gekozen als winnaar.

Maatschappelijke thema's

Een van de doelstellingen van de hogeschool is om de komende jaren met onderwijs en onderzoek het verschil te maken op vier maatschappelijke thema’s: veiligheid, onderwijs, duurzaamheid en gezondheid en welzijn. Om dit te bereiken werken verschillende opleidingen en kenniscentra binnen de hogeschool met elkaar samen, maar ook met organisaties waar onze studenten (straks) werkzaam zijn. 

Een interne jury met als juryvoorzitter Joeri van den Steenhoven, lid van het College van Bestuur, nomineerde vier ideeën die aan deze doelstelling voldeden. Alle bezoekers van het onderwijs en onderzoekfestival konden tijdens het festival stemmen.