Hogeschool Leiden

Over

Thema

Evidence Based Practice (EBP) toepassen staat centraal in cursus Onderzoekend Vermogen

22 juni 2022 - Geef ik wel de beste zorg op dit moment? En sluit die zorg aan op de behoefte van mijn zorgvrager? Tijdens de cursus Onderzoekend Vermogen 1 en 2 (EBP) van Hogeschool Leiden worden deze vragen behandeld.

Een verpleegkundige vraagt zich in een zorgsituatie steeds weer af wat er op het spel staat voor de zorgvrager en zijn naasten. En wat de best mogelijke zorg is die je kunt leveren in een bepaalde situatie. Hieruit blijkt het belang van een kritisch onderzoekende houding en het toepassen van Evidence Based Practice (EBP). Thema’s die centraal staan in deze cursus.

Cursisten Alrijne Zorg - Onderzoekemd Vermorgen
Cursisten Alrijne Zorg

Vorige week rondde een groep verpleegkundigen van het Alrijne Ziekenhuis deze cursus succesvol af. De cursus wordt op maat ontwikkeld en uitgevoerd door het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV).

Overstijgende kwaliteitsverbeteringen 

De diversiteit in de groep bracht verschillende verpleegkundigen samen; van algemeen verpleegkundigen tot kinderverpleegkundigen en SEH-verpleegkundigen. Over de muren van de afdelingen heen, werd er gesproken over de kwaliteit van zorg en nagedacht over overstijgende kwaliteitsverbeteringen.

Steeds meer vertrouwen 

Pegah Esmaili, trainer van deze cursus: "Mooi om te zien hoe deze verpleegkundigen tijdens de cursus steeds meer zelfvertrouwen krijgen. In eerste instantie gaan ze uit hun comfortzone door op zoek te moeten gaan naar artikelen in een grote database. Het lijkt dan bijna een onmogelijke opgave om een antwoord te kunnen vinden op hun onderzoeksvraag en een oplossing voor de klinische onzekerheid uit de praktijk. Maar uiteindelijk zijn ze er allemaal in geslaagd om een wetenschappelijk onderbouwd antwoord te geven op hun onderzoeksvraag en om tot concrete aanbevelingen te komen die direct geïmplementeerd kunnen worden op de afdeling."

De cursisten sloten de cursus af met een eindpresentatie die ook werd bijgewoond door teamleiders en overige betrokkenen van Alrijne Zorg.

Over de cursus

Bekijk meer informatie over de cursus Onderzoekend Vermogen 1 en 2 (EBP). De cursus is geaccrediteerd bij V&VN voor 32 accreditatiepunten. Daarnaast is het mogelijk om vrijstelling aan te vragen voor vergelijkbare onderwijsonderdelen van de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen.

Over het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV)

In opdracht van regionale zorginstellingen ontwikkelt en verzorgt het CBNV (voorheen bekend als Contractonderwijs Verpleegkunde). In opdracht van regionale zorginstellingen ontwikkelt en verzorgt het CBNV verschillende verpleegkundige cursussen, trainingen en masterclasses die inspelen op actuele ontwikkelingen binnen de zorg.  

Naast de ontwikkeling van een kritisch onderzoekende houding en de toepassing van Evidence Based Practice (EBP) in de dagelijkse zorgpraktijk, richt het CBNV zich op verpleegkundig en professioneel leiderschap en klinisch redeneren. Ook biedt het centrum een cursus aan voor begeleiders van zorgprofessionals in opleiding: de Opleiding tot Praktijkopleider (OPO). Deze opleiding gaat in september 2022 in vernieuwde vorm van start. 

Meer informatie 

Het CBNV is onderdeel van de Opleiding tot Verpleegkundige van Hogeschool Leiden. Meer weten over het scholingsaanbod en de trainers? Bekijk ons nascholingsaanbod. Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met Diana van der Boon, hoofd CBNV, via [email protected]