Hogeschool Leiden

Over

Thema

Nacht van de Leraar 2018

5 oktober 2018 - Tijdens de Nacht van de Leraar maakte de leraar de keuzes. Het thema, 'Ruimte & Tijd', bleek niet alleen uit de veelkleurige inhoud met bijna 30 verschillende workshops, maar uit ook de ruimte en tijd voor ontmoeting en ontdekking.

"Kunnen we het onderwijs zo organiseren dat er maximale ruimte bestaat voor leerlingen om zelf keuzes te maken wat, hoe en wanneer te leren?'. Paul Rosenmöller, voorzitter van de PO-raad, raakte in zijn openingswoord de kern van de zoektocht tijdens de derde Nacht van de Leraar: Hoe vindt de leraar van 2018 genoeg tijd en ruimte om zich te verhouden tot het ontwikkelende onderwijs en veranderende leerlingen?

Thema 'Ruimte & Tijd'

Dat thema, 'Ruimte & Tijd', bleek donderdagavond niet alleen uit de veelkleurige inhoud met bijna 30 verschillende workshops. Bezoekers profiteerden van de vrije evenementopzet door ook gedurende het inhoudelijke deel rond te lopen,  elkaar te ontmoeten en de 'Open Ateliers' te ontdekken. Tussen de workshoprondes was er bovendien het 'Leids kwartiertje': vrije ruimte om zelf te kiezen om na te praten of een van de andere onderdelen te bezoeken.

Boodschap

Het was de boodschap van de organisatie van het evenement: om veranderingen en ontwikkelingen in het onderwijs te bewerkstelligen, moeten we zelf ook buiten de gebaande paden denken en ruimte durven te pakken. Ruim 350 betrokkenen uit het onderwijs ontmoetten en wisselden inspiratie uit met elkaar en de onderwijsraden, het ministerie, de Leidse wethouder van onderwijs Paul Dirkse en andere prominenten.

De organisatie van de Nacht van de Leraar was het 'voorprogramma' van de Dag van de Leraar en georganiseerd door Hogeschool Leiden, mboRijnland, ICLON Universiteit Leiden, scholengroep Leonardo da Vinci, SCOL, PROOLeiden en de gemeente Leiden.

Bekijk ook de video en foto-impressie van de Nacht van de Leraar 2018.