Hoofdgebouw Hogeschool Leiden

Over

Thema

Miljoenenontbijt in teken van koopkrachtstijging en d-woord

20 september 2018 - Hogeschool Leiden was op 19 september voor de tiende keer gastheer van het Miljoenenontbijt van VNO-NCW Rijnland. Op de agenda stond traditiegetrouw het bespreken van de gevolgen van de Miljoenennota voor de Nederlandse economie.

De Leidse hoogleraar Toegepaste Economie Kees Goudswaard trapte zoals altijd af met het duiden van de cijfers uit het koffertje van het Ministerie van Financiën. Hij lichtte de economische gevolgen voor het bedrijfsleven toe. Meest besproken thema’s tijdens het ontbijt waren koopkrachtstijging en het afschaffen van de dividendbelasting.

Miljoenenontbijt 2018

Dagvoorzitter Jan Versteegh, bestuursvoorzitter van Teekens Karstens advocaten en notarissen, leidde vervolgens het panelgesprek met Tweede Kamerleden Gijs van Dijk (PvdA), Leendert de Lange (VVD) en Paul van Meenen (D66).  Hij stelde hen prikkelende vragen over diverse onderwerpen uit de Miljoenennota en liet ook de zaal met aanwezige ondernemers en gemeentebestuurders veelvuldig aan het woord.

Het panelgesprek ving aan met een opmerking van PvdA’er van Dijk over diversiteit: “Het panel van Kamerleden hier bestaat uit vier blanke mannen. Mij viel een dergelijk beeld ook op bij de Raad van State op Prinsjesdag en ik pleit dan ook voor meer diversiteit.” Zijn opmerking is koren op de molen van onze lector Diversiteit Saniye Çelik.

Tot slot voorzag volksfilosoof Bas Haring alle sprekers van feedback op hun argumentatietechniek. Daarna gaf hij zijn bespiegelingen op de gepasseerde onderwerpen.

Ondernemers hadden tijdens de koffie na afloop genoeg om over te praten.

Bekijk ook het videoverslag van het MIljoenenontbijt 2018