Welkom op Hogeschool Leiden

Over

Thema

Lectoraat Metabolomics krijgt subsidie voor maken moleculaire onderwaterfoto’s

15 februari 2019 - Het Regieorgaan SIA financiert in het kader van de regeling RAAK-publiek een belangrijk onderzoeksproject van het lectoraat Metabolomics.

In dit project combineert het lectoraat eMetabolomics en eDNA, zodat onderzoekers ‘moleculaire foto’s’ van het onderwaterleven kunnen maken die een schat aan informatie bevatten. Met behulp van deze informatie kunnen zij de effecten van verstoringen eerder opsporen, deze verstoringen beter begrijpen en aanknopingspunten identificeren om de verstoringen tegen te gaan.

Samenwerkingspartners

Binnen dit project werk het lectoraat werkt samen met verschillende bedrijven en potentiele eindgebruikers om kennis op het wetenschappelijk gebied van analytische chemie, milieukunde, ecologie en biodiversiteit te bundelen. Deze samenwerkingspartners zijn: het Centrum voor Milieukunde Leiden (Universiteit Leiden), Naturalis, de vakgroep Animal Ecology (VU Amsterdam), de bedrijven BaseClear, Bruker Daltonics, Bureau Waardenburg, Witteveen+Bos, het wateronderzoeksinstituut KWR, Hoogheemraadschap van Rijnland, Holland Rijnland en het waterinstituut Wetsus.

eMetabolomics en eDNA

Aan de hand van twee relevante casussen ontwikkelen zij eMetabolomics en eDNA technieken. De eerste casus is een relevante biologische verstoring door een invasieve exoot: de rode Amerikaanse rivierkreeft (Procambarus clarkii). De tweede casus is een relevante chemische verstoring door het veel gebruikte insecticide thiacloprid.

Het onderzoek maakt gebruik van de laatste nieuwe technieken op het gebied van eMetabolomics en eDNA. Met deze technieken worden rivierkreeften in detail onderzocht in, onder andere, aquaria. Daarnaast vindt een belangrijk deel van het onderzoek plaats in het Levend Lab, een unieke proefopstelling van het Centrum voor Milieukunde van Universiteit Leiden dat bestaat uit 36 slootjes waarin de invloed van thiacloprid op het aquatisch ecosysteem wordt onderzocht.

De samenstelling van het consortium, de state-of-the-art technologie die wordt toegepast én de setting waarin het onderzoek wordt uitgevoerd maken het project zeer aantrekkelijk voor zowel studenten als docenten.

Rode Amerikaanse rivierkreeft