Hoofdgebouw Hogeschool Leiden

Over

Thema

Meer aandacht voor basisregels

4 november 2021 - Tijdens de persconferentie van afgelopen dinsdag hebben premier Rutte en minister De Jonge naar aanleiding van de recente stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen een aantal coronamaatregelen aangekondigd.

Gelukkig mag en kan het onderwijs gewoon doorgaan, maar de maatregelen hebben wel impact op ons. Met dit bericht willen wij ingaan op de gevolgen van de maatregelen. 

Meer aandacht voor basisregels

Tijdens de persconferentie benadrukten premier Rutte en Minister De Jonge opnieuw het belang van de basisregels. Wij willen iedereen dan ook vragen om de basisregels toch vooral in acht te blijven nemen, ook omdat dit de beste kans geeft dat we het onderwijs open kunnen houden. Voor de volledigheid zetten wij ze hier nog een keer op een rij: 

  • houd waar mogelijk 1,5 meter afstand. Geef elkaar de ruimte; 
  • desinfecteer je handen bij binnenkomst op de hogeschool, regelmatig wassen met water en zeep; 
  • hoest en nies in de binnenkant van je elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg; 
  • blijf thuis bij klachten. Test jezelf regelmatig, en blijf thuis bij een positieve uitslag; 
  • reis waar dat kan buiten de spits en kom bij voorkeur op de fiets. 

Laten we deze basisregels (weer) nauwgezet volgen. En spreek elkaar op vriendelijke wijze aan wanneer je ziet dat de regels niet worden nageleefd. Alleen samen kunnen we de recente stijgingen een halt toeroepen. 

Mondkapjesplicht

Vanaf maandag 8 november krijgen we op de hogeschool weer te maken met een mondkapjesplicht. Dit betekent dat we in alle publieke binnenruimtes, zoals gangen, mediacentrum en het restaurant, opnieuw een mondkapje moeten dragen. Net als eerder dit jaar zijn er wel bepaalde uitzonderingen: wanneer je in de collegezaal, in het restaurant of op een andere plek gaat zitten, is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Dit geldt ook voor klaslokalen, daar maken docenten en studenten zelf afspraken over het al dan niet dragen van een mondkapje.  

Onderwijs en overige activiteiten op en buiten de hogeschool

Alle onderwijsactiviteiten, dus ook fysieke tentamens, gaan gewoon door en hiervoor is geen coronatoegangsbewijs nodig. Dit geldt in principe ook als onderwijs of tentamens op externe locaties plaatsvinden. Op en rond de hogeschool vinden regelmatig activiteiten plaats die niet direct onderwijsgerelateerd zijn. Deze activiteiten kunnen voorlopig gewoon doorgaan, mits de overige maatregelen worden nageleefd. We vragen hierbij ook om waar mogelijk anderhalve meter afstand te houden. Het is belangrijk om te beseffen dat bij externe activiteiten een coronatoegangsbewijs soms wél aan de orde is: bezoekers van bijvoorbeeld horecagelegenheden, musea en theaters zijn wettelijk verplicht om een ID-bewijs en een QR-code via de CoronaCheck-app te laten zien. Hier heeft de hogeschool geen invloed op, want externe locaties zijn gebonden aan hun eigen regels.  

Zelf- en sneltesten vóór je naar de hogeschool komt

Ook de komende periode willen wij iedereen vragen om regelmatig een zelftest te doen voordat je naar de hogeschool komt. Mocht de uitslag van de test positief zijn: blijf thuis. Neem contact op met je leidinggevende en maak een afspraak voor een reguliere test (deze zijn een stukje betrouwbaarder). En kom sowieso niet naar de hogeschool voor je weer beter bent. Het advies is jezelf twee keer per week te testen, óók als je geen klachten hebt.  

Medewerkers van de hogeschool kunnen ook bij de GGD terecht voor een antigeentest (sneltest) zonder afspraak (inloop). Word je wakker met corona-gerelateerde klachten? Dan kan je in de ochtend dus zonder afspraak terecht bij een van de drie teststraten voor een sneltest waarvan je binnen 30 minuten je uitslag hebt. Afhankelijk van de behoefte en beschikbare capaciteit kan het zijn dat dit aanbod in de loop van de tijd wel wijzigt. Daarom, voor de laatste update omtrent corona testen zie: Scholen en kinderopvang: Testen op corona - GGD Hollands Midden (ggdhm.nl)

Laat je vaccineren

Gelukkig hebben veel studenten, docenten en medewerkers zich ondertussen al laten vaccineren. Een hoge vaccinatiegraad biedt jouzelf en jouw omgeving een betere bescherming. Daarom roepen we iedereen nogmaals op te overwegen om zich zo snel mogelijk te laten vaccineren. Vanzelfsprekend is en blijft dit jouw eigen keuze. 

Wil je je laten vaccineren, maar heb je hier nog geen gelegenheid voor gehad? Weet dan dat de GGD verschillende locaties heeft geopend waar je als student de komende periode zonder afspraak naar toe kunt. Hier kun je zelf een vaccin kiezen. Kijk hiervoor op Prikken zonder afspraak | Rijksoverheid.nl Wil je liever toch een afspraak voor een vaccinatie maken? Dat kan via www.planjeprik.nl of door te bellen naar de GGD.  

Tot slot

We vinden het natuurlijk jammer dat we met aangescherpte maatregelen te maken krijgen. Tegelijkertijd zijn we blij dat fysiek onderwijs en fysieke ontmoetingen op onze hogeschool voorlopig door kunnen gaan. De voortgang van ons onderwijs heeft immers de hoogste prioriteit. Daarom verzoeken we iedereen om zich toch aan deze regels te houden. Laten we ons  gezamenlijk inspannen om de komende periode zo goed mogelijk door te komen. Pas goed op jezelf en let op elkaar.