Hoofdgebouw Hogeschool Leiden

Over

Thema

Student Master Jeugdzorg werkt mee aan artikel NRC

1 maart 2019 - Dorienke Klapwijk werkte mee aan een artikel voor NRC Handelsblad dat verscheen op 1 maart. Hierin vertelt ze hoe zij een elfjarige jongen opneemt in haar gezinshuis.

​In het NRC Handelsblad van 1 maart schreven redacteuren Margot Smolenaars en Derk Stokmans een artikel met als titel 'Te vaak is het de jeugdzorg zélf die kinderen beschadigt'. Zij interviewden onder andere student Master Jeugdzorg Dorienke Klapwijk.

Om sneller en accurater hulp te kunnen bieden, werden gemeenten vier jaar geleden verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Zo pakte het helaas niet uit volgens Smolenaars en Stokmans. Lees hieronder een deel van het artikel met daarin het verhaal van onze student Dorienke.

"5. Zwerven in de jeugdzorg. Op een koude ochtend in februari 2018 stapt een elfjarige jongen gezinshuis Buitengewoon binnen, een smalle doorzonwoning in Hardinxveld-Giessendam. Zijn haren zitten vol klitten, zijn te kleine kleren ruiken naar urine. Littekens op zijn gezicht verraden een leven aan leed. Zijn dossier is zo dik dat hulpverleners het niet meer helemaal uitlezen. Waarschijnlijk, niemand weet het zeker, leefde hij op straat tot hij zes jaar oud was. Daarna versleet hij minstens vijf verschillende jeugdzorginstellingen. Steeds werd hij agressief, liep hij weg en moest hij uiteindelijk verhuizen. Niemand wilde hem hebben, tot Dorienke Klapwijk haar hand opstak. Zij is hier ook 'gezinshuismoeder' van drie andere kinderen die met grote problemen in jeugdzorginstellingen wegkwijnden. Nu is de jongen voor het eerst in zijn leven thuis. Vier maanden, vertelt Klapwijk, moest ze met de Rotterdamse bureaucratie vechten om geld te regelen voor zijn plek. Zijn verblijf is net voor de tweede keer voor één jaar gefinancierd. Wat daarna met hem gebeurt, weet nog niemand."

Bron: NRC Handelsblad, 1 maart 2019

Afbeelding: Gezinshuis Buitengewoon