Diplomering MANP 2020 in de Hooglandse Kerk - Leiden

Over

Thema

Verpleegkundig specialisten vieren diplomering in Hooglandse Kerk

17 september 2020 - Op 16 september ontvingen 37 kersverse afgestudeerden van de Master Advanced Nursing Practice (MANP) hun getuigschrift in de Hooglandse Kerk in het hart van Leiden. Zij mogen voortaan de titel Master of Science voeren.

Een extra bijzondere prestatie, omdat velen van hen het afgelopen halfjaar werk, studie én privé combineerden tijdens een ongekende pandemie. Ondanks de coronamaatregelen was het een feestelijke aangelegenheid voor de masterstudenten en een klein deel van hun aanhang. Familie, vrienden, leermeesters en collega’s uit de praktijk die niet live konden of mochten deelnemen, hadden gelukkig de mogelijkheid om een live stream te volgen.

Diplomering MANP 2020 in de Hooglandse Kerk - Leiden

Life events 

Opleidingsmanager Sabrina Roofthooft benadrukte in haar openingsspeech hoe bizar en bijzonder de laatste periode van de master was:

"In het intakegesprek zeg ik altijd tegen aankomend studenten dat ze tijdens hun opleiding voor zo min mogelijk ‘life events’ moeten zorgen. Maar wie had deze pandemie kunnen voorzien? Wij hebben als team hard gewerkt om ervoor te zorgen dat er passend onderwijs en goede begeleiding kon worden geboden. Ik ben blij dat 37 studenten vandaag hun mastergetuigschrift tekenen. En dat we dat met elkaar op deze mooie locatie kunnen doen. Jullie verdienen een mooie afsluiting.” 

Sabrina Roofthooft | opleidingsmanager

Een ongekende prestatie 

De coronacrisis zorgde voor een onverwachte extra uitdaging. Roofthooft is dan ook vol lof:

“Veel van de masterstudenten maakten lange dagen op Covid-afdelingen, intensive care units of in de ouderenzorg. Daarnaast waren er ook studenten die hun kinderen thuis moesten onderwijzen of zorg droegen voor kwetsbare familieleden. Tussen de bedrijven door doken zij in de boeken, volgden ze online lessen en verrichtten zij wetenschappelijk onderzoek. Gemotiveerd en gepassioneerd: een ongekende prestatie!” Ook stond zij stil bij de drie studenten die er om verschillende redenen niet bij waren: “Ook voor jullie komt het goed. Dat beloof ik. We zetten samen de laatste puntjes op de i!” 

Sabrina Roofthooft | opleidingsmanager

Opleiding tot verpleegkundig specialist 

Tijdens de tweejarige duale masteropleiding worden de verpleegkundigen opgeleid tot verpleegkundig specialist of ‘advanced nurse practitioner’. Zij groeien uit tot ervaren zorgprofessionals die alles in huis hebben om patiënten zelfstandig te kunnen behandelen. Met deze titel op zak kunnen studenten bijvoorbeeld in bepaalde gevallen zelf geneesmiddelen voorschrijven, puncties verrichten en specialistische handelingen uitvoeren. Daarnaast weten zij exact welke wettelijke voorwaarden hierbij van toepassing zijn en kunnen zij zichzelf met recht klinisch expert noemen. 

Afgestudeerde Kyra Oosterink is één van die nieuwe specialisten en werkzaam op de afdeling hematologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC): 

“Het was een hele hectische tijd de afgelopen maanden. Er komt zoveel op je af en je weet eigenlijk niet wat je kunt verwachten. Toch sta ik hier als een veel sterkere professional. Ik heb nu veel meer kennis en vaardigheden, waarmee ik weer mooie dingen kan neerzetten op mijn werk.” 

Kyra Oosterink | afgestudeerd

Na de uitreiking van de getuigschriften was er voor iedereen gelegenheid om, uiteraard op gepaste afstand, met elkaar bij te praten tijdens de borrel. Hogeschool Leiden kijkt terug een geslaagde uitreiking met gedreven professionals in een prachtige omgeving.