Hogeschool Leiden

Over

Thema

Lustrumeditie Nacht van de Leraar 2020

3 september 2020 - Onderwijs in Vuur & Vlam, Wij vieren V! Dat is het thema van de vijfde editie van de Nacht van de Leraar die op woensdag 7 oktober 2020 plaatsvindt.

Een lustrum waar het beroep van leraar groots wordt gevierd. Op acht verschillende locaties in en buiten Leiden komen onderwijsprofessionals bij elkaar om kennis uit te wisselen en inspiratie op te doen. De Nacht van de Leraar 2020 wordt georganiseerd door het Leiden Educational FieldLab (LEF).

Onderwijs in Vuur & Vlam, Wij vieren V! 

Onderwijs in Vuur & Vlam, Wij vieren V! Een dubbel thema dit jaar voor de Nacht van de Leraar. De ontwikkelingen van leraren, leerlingen en studenten staan nooit stil. En in deze tijd zeker niet.

“Er zijn veel veranderingen in het onderwijs en dat vraagt flexibiliteit, creativiteit en een nieuwsgierige open, houding. Met al deze veranderingen helpt het om als onderwijsmens je innerlijke onderwijsvuur brandend te houden. Daarom Onderwijs in Vuur & Vlam.”

Maaike van der Heide | lid ontwerpteam van de Nacht

Het tweede deel van het thema is Wij vieren V!.

“De V staat voor ‘Vijf jaar Nacht van de Leraar’, maar vooral ook voor ‘het Verschil wat de (toekomstige) leraar maakt door het Verlangen waardevol onderwijs aan te bieden aan leerlingen en studenten’. In welke tijd dan ook.”

Margreet van Diepen | projectleider van de Nacht

Kom naar de Nacht van de Leraar op 7 oktober van 16.30 tot 21.15 uur om samen het beroep te vieren, kennis uit te wisselen en inspiratie op te doen.

Programma 

De avond start met een walking dinner op locatie, waarna de Nacht van de Leraar wordt geopend door creativiteitsexpert Karl Raats op het mboRijnland aan de Breestraat in Leiden. De opening is via een livestream te volgen op de andere locaties. Nee, dit wordt niet alleen maar kijken naar een scherm. Laat je verrassen! Na de opening volgen er in twee rondes sessies, waarbij de volgende programmalijnen centraal staan: 

  • Veerkracht & Vitaliteit 
  • Verbinden & Vertrouwen 
  • Verleiden & Verwonderen 
  • Versterken & Vakmanschap 
  • Virus & Verandering 

Op www.nachtvandeleraar.nl vind je het volledige programma en kun je je gratis aanmelden voor een locatie.

“De Nacht van de Leraar is voor iedereen die in het onderwijs werkt. Om je te inspireren, je onder te dompelen met nieuwe kennis, je creativiteit aan te wakkeren, eens te kijken bij een organisatie waar je anders niet zou binnenkomen, connecties te maken met andere onderwijsenthousiastelingen. En wie weet kom je je onderwijsliefde van je leven wel tegen!” (waargebeurd)

Maaike van der Heide

Voor elk wat wils 

Wil je bijvoorbeeld weten hoe je het onderwijs anders kunt organiseren, passend onderwijs kunt bieden en voldoende kunt differentiëren in een traditionele jaarklas? Of een begin maken met onderzoekend en ontwerpend leren, waarbij er ruimte is voor de eigen nieuwsgierigheid van leerlingen? Tekenen inzetten als middel in de klas? Wil je weten hoe je echt verandering teweegbrengt? Werk je de hele tijd met Microsoft Teams en heb je het idee dat je er meer uit kunt halen, maar je weet niet hoe? En hoe creëer je nu eigenlijk de ideale online leeromgeving? Of wil je meer weten over het Agora concept en de opstart van een nieuwe school? Dit zijn een aantal voorbeelden van vragen die aan bod kunnen komen tijdens de Nacht van de Leraar.

Aanmelden 

Meld je snel aan want het aantal deelnemers (per locatie) is beperkt!

Over het Leiden Education Fieldlab (LEF) 

Het LEF is van én voor het Leidse onderwijs. Een netwerk met een fysieke locatie waar onderwijsprofessionals met passie en een actieve rol binnen het onderwijs samen kunnen innoveren en onderzoeken. Een energieke broedplaats waar kennisdeling centraal staat en men kan sparren zonder beperkingen met lef en liefde voor het onderwijs. Met behulp van thematisering kunnen mensen vanuit verschillende disciplines op actieve wijze elkaar inspireren en versterken.  

Scholen en organisaties die samenwerken binnen LEF zijn: Hogeschool Leiden, Universiteit Leiden, mboRijnland, SCOL, PROOLeiden, Naturalis, Technolab, Scholengemeenschap Leonardo Da Vinci, De Leidse Aanpak, Gemeente Leiden, Microsoft, Onderwijsnetwerk Zuid-Holland, Resonans, Ondernemerfonds, De Schoolinrichter, Kringloop Het Warenhuis.

Hogeschool Leiden