Het Bio Science Park in Leiden

Over

Thema

Bestuurslid Bètabanenmarkt: "Ik raad studenten aan zich te oriënteren op een bestuursjaar"

22 maart 2021 - De Bètabanenmarkt is voor alle bètastudenten in Leiden en wordt jaarlijks georganiseerd. Dit jaar was de 37ste editie: een online editie waar student en bestuurslid Nick trots op terugkijkt.

In de bijna 40 jaar dat de Bètabanenmarkt wordt georganiseerd is Nick Tijsterman (vierdejaarsstudent Chemie) de eerste hbo’er die toe wist te treden tot het bestuur van de stichting. Hij blikt terug op de markt die afgelopen woensdag 10 maart plaatsvond.

Nick Tijsterman (student Chemie) opent de Bètabanenmarkt 2021

"Tijdens een bestuursjaar doe je veel nieuwe contacten op binnen de universiteit en alle bedrijven/instellingen die er toen doen in onze sector. Hoe mooi is dat!"

"In een aantal opzichten was deze editie natuurlijk anders dan alle andere jaren. Voor een evenement dat al zo lang de focus legt op kunnen netwerken, nieuwe mensen ontmoeten en studenten met bedrijven laten matchen, bleven we als bestuur lang hoop houden dat we de 37ste editie van de Bètabanenmarkt fysiek zouden kunnen organiseren. Achteraf gezien valse hoop."

Trots op de eerste online editie

"Terugkijkend ben ik trots op wat we als bestuur hebben neergezet met de eerste online editie van de Bètabanenmarkt. Met ruim 750 bezoekers behaalden we een hogere opkomst dan we hadden durven verwachten. Vergeleken met andere online markten hadden we namelijk geschat dat er tussen de 400 en 600 studenten zouden deelnemen."

"Ik hoop dat er komend jaar weer hbo-studenten deel zullen uitmaken van het stichtingsbestuur."

"Daarnaast bezochten meer hbo-studenten de online banenmarkt dan ooit tevoren, in verhouding een zes keer meer dan voorgaande jaren! Hiermee heb ik mijn persoonlijke doelstelling ruim behaald."

Meer hbo’ers aanwezig

"De drempel om online een kijkje te nemen op de markt was voor hbo’ers beduidend lager. Ik verwacht dat de Bètabanenmarkt door hen veelal gezien wordt als een evenement van Universiteit Leiden waar hbo'ers zich minder welkom voelen. Of dat komt doordat het op het terrein van de universiteit plaatsvindt of door het feit dat de wortels van dit evenement academisch zijn, vind ik lastig te zeggen."

Samenwerking tussen Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden

"Sinds drie jaar wordt Hogeschool Leiden beetje bij beetje meer betrokken rond de markt, bijvoorbeeld door de studieverenigingen van de faculteit Science & Technology actief mee te laten praten over de invulling van het evenement en binnen die verenigingen te werven voor een nieuw bestuur. Hierdoor wordt het steeds meer een gezamenlijke effort voor studenten door studenten waar alle bèta's welkom zijn. Ik hoop oprecht dat komend jaar weer twee of zelfs drie hbo-studenten deel zullen uitmaken van het stichtingsbestuur. Dat zou meer evenwicht in de organisatie van het evenement brengen."

Pittige maar leerzame ervaring

"Ik raad mijn medestudenten van harte aan zich te oriënteren op een bestuursjaar. Het is zo tof om aan zo’n belangrijk evenement mee te mogen werken. Je wordt geacht over alle bijkomende aspecten zelf na te denken en te beslissen. Je doet contacten op binnen de universiteit en alle bedrijven/instellingen die er toen doen in onze sector. Hoe mooi is dat! Het was een pittige maar een enorm leerzame periode. Ik zou het zo weer overdoen!"

Meer weten

Ben je geïnteresseerd in een toekomst in deze richting? Bekijk dan onze bacheloropleidingen op het gebied van life science: