Studenten wachten onder aan de trap

Over

Thema

Leidse afgestudeerden vinden snel een baan op hun opleidingsniveau

25 april 2023 – Studenten van Hogeschool Leiden vinden na hun afstuderen snel een baan op hun opleidingsniveau en krijgen gemiddeld een hoger startsalaris dan afgestudeerden van vorig jaar.

Ook zijn zij tevreden over hun opleiding en zouden ze opnieuw kiezen voor dezelfde opleiding aan dezelfde hogeschool. De cijfers zijn overigens vergelijkbaar met de rest van de in die periode  afgestudeerde hbo-studenten in Nederland. 

In de jaarlijkse HBO-Monitor geven recent afgestudeerden van Nederlandse hogescholen hun mening over de aansluiting van hun studie op de arbeidsmarkt. In de monitor van 2022 komen studenten aan te woord die in 2021 hun diploma hebben behaald. De respons van studenten uit Leiden was hoger dan het landelijk gemiddelde. In Leiden werkte 47% van de afgestudeerde studenten mee aan de monitor. Landelijk was dat 39%. 

Hoger startsalaris en lage werkloosheid

Wat dit jaar opvalt is dat het startsalaris van afgestudeerden flink is gestegen. Van € 16,80 per uur in 2021, naar € 18,27 per uur in 2022. Overigens geldt dat niet alleen voor Leiden, maar is die stijging landelijk ook te zien. De werkloosheid onder alumni van Hogeschool Leiden is evenals vorig jaar zeer laag, namelijk 2,2 %. Dat is ook lager dan het landelijk gemiddelde van 2,6%.  

Tevreden over studiekeuze

Onze alumni zijn ook tevreden over hun studiekeuze: 79% van hen geeft aan dat zij, als ze hun opleidingskeuze opnieuw mochten maken, weer voor dezelfde opleiding aan Hogeschool Leiden zouden kiezen. Ook zou 76% van de studenten de opleiding aanraden aan familie/vrienden, wat vergelijkbaar is met vorig jaar en met het landelijk gemiddelde.

Factsheet HBO-Monitor 2022

Benieuwd naar alle cijfers voor Hogeschool Leiden? In de factsheet HBO-Monitor 2022 ( pdf, 283 KB ) lees je alle uitkomsten.