Arjen Speksnijder | lector Metagenomics - Hogeschool Leiden

Over

Thema

Lezing DNA-technieken en verborgen biodiversiteit

21 april 2022 - Lector Arjen Speksnijder bij Hogeschool Leiden en Naturalis, geeft op 25 april in Leiden een lezing over de toepassing van DNA-technieken en het Tulpenmanieproject in het kader van Wereld DNA Dag en wetenschapsfestival Leiden2022.

Hoe worden DNA-technieken toegepast bij het identificeren van planten en dieren? En hoe wordt het ingezet voor de detectie en monitoring van verborgen biodiversiteit? Lector Metagenomics Arjen Speksnijder neemt de bezoeker hierin mee, en meer: vogelaanvaringen, voedselintegriteit, smokkel van beschermde soorten, water-, bodem- en luchtkwaliteit. 

De lezing vindt plaats bij de BplusC Bibliotheek locatie Nieuwstraat 4 in Leiden van 12.30 - 13.30 uur. De toegang is gratis. In de ochtend is Arjen tussen 8.00 en 9.00 uur aanwezig bij het programma van Lucien Geelhoed: Radio Weetlust, te beluisteren via www.radioweetlust.nl en Sleutelstad FM.

Arjen Speksnijder | lector Metagenomics - Hogeschool Leiden

Wat valt er nog meer te beleven?

Aansluitend is er om 13.30 uur een wandeling vanuit de binnentuin met eindpunt bij de Hortus Botanicus Leiden. Deze 'DNA-wandeling' wordt begeleid door Ken Kraaijeveld van Hogeschool Leiden en ambassadeur LeveDNA!

Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan het Tulpenmanieproject door middel van een reizende expositie. BplusC Bibliotheek heeft de primeur voor Nederland om de collages van de Amerikaanse kunstenares Anna Fine Foer te laten zien. Zij heeft de DNA-code van de tulp gebruikt in haar aquarelcollages. Een aardig detail om te noemen is dat die DNA-sequentie in het Leiden Bioscience Park is bepaald!

De Expositie Tulpenmanie is te vinden op de volgende locaties: 

  • BplusC Bibliotheek Nieuwstraat 4: 19 maart t/m 31 mei 2022
  • BplusC Bibliotheek Merenwijk: juni - juli 2022 
  • BplusC Bibliotheek Stevenshof: augustus - september 2022 

Over Leiden European City of Science 

Leiden European City of Science 2022 is een wetenschapsfestival van 365 dagen, boordevol activiteiten, lezingen, workshops, excursies, tentoonstellingen en evenementen, voor iedereen met een nieuwsgierige geest. Hogeschool Leiden is één van de Founding Partners. Het doel van het wetenschapsfestival is om wetenschap en samenleving te verbinden – bij uitstek het speelveld van praktijkgericht onderzoek. Lees meer over Leiden2022.