Arjen Speksnijder | lector Metagenomics - Hogeschool Leiden

Over

Thema

Deelnemers Leiden2022: Arjen Speksnijder

28 oktober 2021 - Lector Metagenomics Arjen Speksnijder levert tijdens Leiden2022 een bijdrage aan meerdere thema's, waaronder hooikoorts, bodem en DNA.

Arjen is in ieder geval van plan een pop up-lab in te richten, waar kleine 'demonstraties' gegeven worden over wat er allemaal mogelijk is met DNA.

Arjen Speksnijder | lector Metagenomics - Hogeschool Leiden

Kun je iets vertellen over jouw bijdrage aan Leiden2022?

"Tijdens Leiden2022 zijn er meerdere thema’s waar ik een bijdrage aan lever, zoals hooikoorts, wat in samenwerking met het LUMC gebeurt. Een vraag is dan: wat zit er nu in de lucht waar je hooikoorts van kan krijgen? Een ander thema is bodem. Welke invloed hebben pesticiden bijvoorbeeld op het bodemleven? Biodiversiteit in de bodem is vaak onzichtbaar, maar wel heel belangrijk.

Bij het LCAB zijn we altijd met dit soort praktijkvragen bezig. Dit lijkt complex en uiteenlopend, want ieder onderzoek heeft een andere vraag. Maar onder elke vraag ligt uiteindelijk dezelfde onderliggende aanvliegroute. Die meetsystemen zijn we aan het ontwikkelen en willen we graag demonstreren. En daar komt Leiden2022 dus om de hoek kijken."

Wat ben je concreet van plan?

"Voor nu is dat nog vrij fluïde, we hebben het nog niet helemaal uitgedacht. Ik ben in ieder geval van plan een pop up-lab in te richten, waar we kleine 'demonstraties' kunnen geven over wat er allemaal mogelijk is met DNA. We willen daarnaast vragen beantwoorden als 'hoe haal je DNA ergens uit'? en 'hoe meet je dat precies?' Maar in zo'n pop up-lab is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Ik kan bijvoorbeeld een luchtsampler meenemen, waarbij ik mensen uitleg wat we daar allemaal mee kunnen meten. Dat kun je gewoon in een park doen: je neemt een sample uit de grond en haalt daar dan het DNA uit."

Wat motiveert jou precies om mee te doen aan Leiden2022?

"Wat mij op dit moment erg motiveert is de wens om meer bewustwording rond biodiversiteit te creëren. Om te laten zien hoe we deze zaken meten en welke technologie daarbij komt kijken. Ik hoop vooral jongeren die in de eindfase van hun middelbareschooltijd zitten te motiveren om zich hierin te verdiepen. En dat zij, wanneer zij vervolgens gaan studeren, dan een studie in de richting van biodiversiteit, meettechnieken of een labopleiding overwegen. Dus ja, ik maak ook graag gebruik van de kans om onze hogeschool beter zichtbaar te maken." 

Hoe wil jij het belang van praktijkgericht onderzoek belichten tijdens Leiden2022?

"Het belang van praktijkgericht onderzoek zit hem vooral in de mogelijkheid om academische kennis (sneller) te ontsluiten voor maatschappelijke doeleinden. Mijn missie is dus om het onderzoek wat we doen naar de praktijk te brengen. Een deel van mijn werk is dus ook het publiek informeren, interesse opwekken én meer bewustwording creëren."

Over het lectoraat Metagenomics en het LCAB

Het lectoraat Metagenomics ontwikkelt nieuwe methoden waarmee heel snel complexe biologische ecosystemen in lucht, water, bodem en mens of dier in kaart worden gebracht. Het lectoraat is een samenwerking tussen Hogeschool Leiden en Naturalis Biodiversity Center en is onderdeel van het Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB).

Deelnemers Leiden2022

Nieuwsgierig naar de andere deelnemers aan Leiden2022 vanuit Hogeschool Leiden? Bekijk het overzicht.