Hogeschool Leiden

Leercirkel Kwadraad en Hogeschool Leiden

Medewerkers van Kwadraad volgden op 10 juni hun tweede Masterclass bij Hogeschool Leiden, opleiding MWD. Zij namen deel aan de leercirkel, een experiment waarin studenten, docenten en maatschappelijk werkers uit het veld, met en van elkaar leren.

Medewerkers van Kwadraad volgden op 10 juni hun tweede Masterclass bij Hogeschool Leiden, opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD). Zij namen deel aan 'de leercirkel', een experiment waarin studenten, docenten en maatschappelijk werkers uit het veld, met en van elkaar leren. Kort samengevat zag de leercirkel er als volgt uit:

  • De maatschappelijke werkers volgden twee Masterclasses op de hogeschool over de thema’s sociaal makelaarschap, vrijwilligersmanagement en beroepsidentiteit.
  • Elke maatschappelijk werker werd gekoppeld aan een groep vierdejaars studenten voor intervisie. Bij deze intervisie werd een dilemma ingebracht door de maatschappelijk werker. Studenten oefenden hun intervisievaardigheden, maar kregen ook zicht op dilemma’s die spelen in de huidige praktijk. 
  • Studenten organiseerden op verzoek een workshop voor de maatschappelijk werkers.

Voor alle partijen bood de leercirkel een win-win situatie. De maatschappelijk werkers vonden het stimulerend om tijdens de Masterclasses geprikkeld te worden met nieuwe inzichten. Ze werden uitgedaagd en reeds aanwezige kennis kwam weer naar boven. Ook werden zij verrast door de verfrissende inzichten en open houding van de studenten; hun toekomstige collega’s. De studenten kregen door deze samenwerking een kijkje in de keuken. Toen zij vier jaar geleden met de studie MWD begonnen, zag het werkveld er nog heel anders uit. Tijdens de opleiding hebben zij les gehad over het ‘nieuwe welzijn’, en in jaar 3 hebben zij stage gelopen. Maar nu de transitie een feit is, is het bijzonder nuttig om met elkaar in gesprek te zijn over de verandering. Hierdoor zijn zij goed voorbereid op de volgende stap in hun loopbaan: het solliciteren. Kwadraad en de opleiding MWD zijn dan ook blij dat ze dit experiment zijn aangegaan en gaan hier ook zeker mee door.

 

Leercirkel Kwadraad en Hogeschool Leiden
leercirkel Kwadraad en Hogeschool Leiden