Lectoraat Verpleegkundig Leiderschap | Hogeschool Leiden

Over

Thema

Subsidies voor onderzoek naar versterking van verpleegkundig leiderschap

Zon-Mw heeft twee subsidies toegewezen aan het lectoraat Verpleegkundig Leiderschap. In beide onderzoeken staat verpleegkundig leiderschap in relatie tot het verbeteren van het verpleegkundige vak centraal.

Samen met Alrijne Ziekenhuis en andere partners gaat het lectoraat niet alleen onderzoek doen naar ‘Evidence Based Palliatieve Zorg: ondersteuning van studenten en jong gediplomeerde verpleegkundigen met het EFPC-programma’, maar ook naar ‘Nurses in the lead - Verpleegkundig leiderschap en autonomie in bewegingsgerichte zorg in het ziekenhuis’. 

Onderzoek naar Evidence Based Palliatieve Zorg

Lector Kim Verhaegh gaat de komende twee jaar als projectleider vanuit Hogeschool Leiden en Alrijne Ziekenhuis onderzoek doen naar Evidence Based Palliatieve Zorg (EBPZ): ondersteuning van studenten en jong gediplomeerde verpleegkundigen met het The Education in Fundamentals of Palliative Care (EFPC) - programma. Het onderzoek vindt plaats in nauwe samenwerking met Alrijne Ziekenhuis, het LUMC en MBO-Rijnland. 

Hogeschool Leiden

“Palliatieve zorg is belangrijk omdat het de kwaliteit van leven van patiënten en hun familie optimaliseert. Verschillende barrières belemmeren de implementatie van Evidence Based Palliatieve Zorg. Zo zijn verpleegkundigen vaak onbekend met richtlijnen en passen deze weinig toe. Ze achten zichzelf niet in staat om de richtlijnen uit te voeren en ervaren morele stress.”

Kim Verhaegh

Om het vermogen van verpleegkundigen om EBPZ te leveren te vergroten, implementeren en evalueren we een educatieve interventie die bestaat uit simulatietrainingen gecombineerd met een learning community. Hiermee trainen we student- en beginnende verpleegkundigen in EBPZ-vaardigheden en om zelfleiderschap effectief toe te passen in de praktijk. Het doel is om de haalbaarheid van de EFPC-interventie en de potentiële impact op verpleegkundigen te onderzoeken. De methoden zijn een procesevaluatie, een fenomenologische en een mixed-methods studie. De resultaten zijn een borgingsplan voor het effectieve en duurzame gebruik van EFPC, artikelen en een gebruikershandleiding.

“Ik ben blij dat we kunnen starten met het project. Samen met de verpleegkundig consulenten palliatieve zorg Dagmar van Gerven en Miranda Heemskerk van Alrijne Ziekenhuis hebben we de wensen en behoeften rondom het verbeteren van palliatieve zorg in het ziekenhuis in kaart gebracht. We zetten ons samen in om student- en jong gediplomeerd verpleegkundigen te ondersteunen in het vaardig worden in het leveren van goede en effectieve palliatieve zorg en verpleegkundig leiderschap.”

Kim Verhaegh

Onderzoek naar bewegingsgerichte zorg

Het lectoraat Verpleegkundig Leiderschap is ook betrokken bij het onderzoek naar Bewegingsgerichte zorg (FCC – Function Focused Care). Eerder onderzoek liet zien dat de opnameduur van neurologische en geriatrische patiënten afnam met gemiddeld 3,5 dag. De toepassing in de dagelijkse zorg wordt echter belemmerd door onvoldoende interprofessionele samenwerking en terughoudendheid bij verpleegkundigen om regie te nemen. 

Het onderzoek wordt geleid door dr. Janneke de Man–van Ginkel, associate professor van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). In dit onderzoek, met een co-design benadering, wordt een zorginterventie en een implementatieplan ontwikkeld en geëvalueerd. Het doel ervan hiervan is het versteken van verpleegkundig leiderschap en autonomie in de interprofessionele samenwerking én het verkorten van de opnameduur in het ziekenhuis.

Meer informatie vind je op de pagina van het lectoraat Verpleegkundig Leiderschap.