Hogeschool Leiden

Over

Thema

Nieuwe Tulpenmanie moet van heel Leiden een Bioscience Park maken

9 november 2021 - Op zaterdag 30 oktober vond de aftrap plaats van het Tulpenmanie-project in de binnentuin van BplusC (bibliotheek en centrum voor kunst en cultuur in Leiden).

Ashley North, wethouder Duurzaamheid en Openbare ruimte Leiden, kreeg de eer om de eerste biologische tulpenbol te planten: de Tulipa Masterpeace. Kinderen uit de wijk volgden zijn voorbeeld. Typerend aan deze tulpenbol is dat er een roodgekleurde tulp uitkomt; dé kleur die ook terugkomt in het logo van de Gemeente Leiden én de vlag van Leiden. De kleur van de tulp zorgt op deze manier voor binding met de stad. Met het plaatsen van de eerste tulpenbollen is de uitbreiding van het Bioscience park in het centrum van Leiden begonnen. 

Alle bewoners van Leiden kunnen voor 4,99 euro een zakje tulpenbollen kopen bij de Hortus. In 2022 wordt Leiden op deze manier een stad vol groeiende en bloeiende tulpen. Naast de bloemenpracht kunnen de bewoners deelnemen aan lezingen en DNA-wandelingen en kunnen zij een reizende expositie bezoeken. Meer informatie hierover is binnenkort beschikbaar via https://www.tulpenmanie.org/.

Lezing over biodiversiteit en DNA

Tijdens de jaarlijkse DNA dag op 25 april geeft lector Arjen Speksnijder (lectoraat Metagenomics) een lezing over biodiversiteit en DNA. Heel Leiden wordt zo een Bioscience park. De lezing is openbaar toegankelijk.

Studievereniging Nucleus

De studenten van studievereniging Nucleus begeleidden tijdens de aftrap van het Tulmanie-project de kinderen bij het planten van de tulpenbollen en zorgden ervoor dat de proefopzet goed werd uitgevoerd. Daarnaast gaven ze toelichting over het al dan niet eetbaar zijn van tulpen. In het verleden heeft SV Nucleus ook geholpen bij de jaarlijkse DNA dag. Zo hielpen ze onder andere bij het isoleren van DNA uit spuug, DNA-origami en het in 3D lezen van DNA.

Dit project is een initiatief van Hogeschool Leiden, het Leiden Centre for Applied Bioscience en DNA in beeld in samenwerking met BplusC, Hortus Botanicus Leiden, Naturalis, Universiteit Leiden, gemeente Leiden en SV Nucleus.

Foto kinderen planten tulpenbollen
© Esmee van den Berg